Na Karlovarsku už se topí

Karlovarsko – Velmi chladné počasí v posledních dnech donutilo některé teplárny v Karlovarském kraji, aby předčasně zahájily topnou sezonu. V Krušných horách v noci na dnešek už dokonce chvíli sněžilo. Přitápění tak pomáhá hlavně v panelových domech, kde je už zima. Kvůli prodlužování topné sezony hledají někteří nájemníci levnější způsob vytápění.

Teplárny na západě Čech zahajují topnou sezonu obvykle až v polovině září. Kvůli vývoji počasí letos musely začít už o dva týdny dříve. Teplá ústřední topení mají například nájemníci v Ostrově, Karlových Varech, Sokolově nebo Kraslicích. Většina tepláren byla na předčasný provoz připravena. Opravy i revize výměníků a rozvodů skončily včas. Ohřát radiátory ve všech domech tak bylo otázkou jen několika hodin.

„Jediná drobná komplikace je fakt, že nám dobíhají výměny rozvodů na některých okruzích,“ uvedl Radek Havlan z technického úseku společnosti Ostrovská teplárenská. Prodlužující se topná sezona už donutila některé lidi šetřit. I ve větších bytových domech tak hledají jiný způsob vytápění, například dřevem.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Současný vývoj počasí v regionu není podle meteorologů obvyklý. Upozorňují na to, že rozdíly mezi ranními a odpoledními teplotami se budou zvětšovat. Spolupracovník ČHMÚ Šindelová Rudolf Kovařík informoval, že současné teploty se pohybují od 9 do 11 °C. Majitelé obytných domů a teplárny mají u nás povinnost zatopit, pokud průměrná denní teplota tři dny za sebou klesne pod 13 °C, anebo o to požádá alespoň 70 procent nájemníků.