Nevydařená sezona na Baťově kanálu

Brno - S koncem letních prázdnin se uzavřela i hlavní sezona na Baťově kanálu. Podle provozovatelů služeb byla výrazně slabší než loni. Minulý rok vodní cesta přilákala rekordních sedmdesát tisíc lidí. Letošní rozmarné léto ale kanálu nepřálo. Hlavně začátek sezony, jenž byl spojený s povodněmi, znamenal v tržbách milionové ztráty, které se už nepodařilo dohnat.

V novodobé historii Baťova kanálu má letošní turistická sezona pořadové číslo čtrnáct. Její hlavní část končí podobně jako začala, špatným počasím. Déšť a prázdné loďky vyvolávají vzpomínky na květen a červen. Právě od těchto měsíců si podnikatelé slibovali nejvíc, o to větší bylo zklamání. „Zaznamenali jsme propad v celkových tržbách ve výši zhruba dva miliony korun. Jednalo se o tři týdny, kdy byla zvýšená hladina řeky Moravy a tím pádem nebyla možná plavba,“ uvádí ředitel o.p.s. Baťův kanál Vojtěch Bártek.

Uměle vytvořené části vodní cesty v těchto měsících zůstaly sjízdné a bezpečné, ale nevyužité. Provozovatel přístaviště ve Veselí nad Moravou přitom zrovna přidal ke své půjčovně loděk a restauraci i nově postavený penzion. „Letos je to špatné. Neustále prší, takže turistů je málo,“ říká provozovatel přístaviště ve Veselí nad Moravou Lukáš Habarta. „Některé věci jsme museli dělat na dluh, něco jsme museli prodat, abychom vůbec tuto sezonu nějakým způsobem rozjeli. Kvůli tomu jsem musel prodat i jednu loď,“ vysvětluje provozovatel přístaviště ve Spytihněvi Stanislav Hampala.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Dalším důvodem k nespokojenosti lidí spjatých s Baťovým kanálem jsou zrušené investice do přístavišť ve Spytihněvi, Strážnici a Sudoměřicích. „Samozřejmě vyvineme veškeré úsilí, aby tyto investice, které už jsou připravené a jsou důležité pro další rozvoj provozu na Baťově kanále, proběhly,“ zdůrazňuje Vojtěch Bártek.

Jednu věc si však podnikatelé nemohou vynachválit. Jsou to nově propojené a propagované cyklostezky podél vody, které přilákaly někdy i celé pelotony cykloturistů. Tržby za občerstvení tak zmírnily propad v lodní dopravě. Symbolické zamykání Baťova kanálu se uskuteční začátkem října. Ovšem objednaní zájemci si v případě příznivého počasí budou moci půjčit loď třeba i v listopadu.