Textilka Juta otevřela vlastní mateřskou školku

Dvůr Králové nad Labem – Mateřských škol se v minulosti podniky zbavovaly jako zbytečné zátěže. Ve Dvoře Králové nad Labem dnes největší česká textilka Juta naopak podnikovou školku otevřela, opravu bývalé tovární vily zaplatil ze svých soukromých peněz majitel firmy. Školka přednostně přijímá děti svých zaměstnanců, nabídla však místa i městu, kterému jeho kapacita pro předškoláky nestačí. Vlastní školkou si tak podnik chce udržet pracovnice, které by se po mateřské dovolené kvůli nedostatku míst v městských školkách do továrny v mnoha případech již nevrátily.

Mohl jsem si ve staré honosné vile z roku 1906 s velkou zahradou vytvořit skvělé rodinné sídlo nebo ředitelství firmy, řekl majitel textilky Juta Hlavatý. Dal ale přednost svému nápadu a otevřel v domě továrníka Klazara mateřskou školu. Do opravy vložil 22 miliónů. Ze svého. „Úloha generálního ředitele je o tom, aby sloužil svým zaměstnancům, aby nesloužil sobě. Zaměstnanci nám to odvedou v pracovním procesu,“ prohlásil majitel a generální ředitel společnosti Juta Dvůr Králové nad Labem Jiří Hlavatý.

Do dvou tříd podnikové školky, jediné v hradeckém kraji, dnes poprvé přišlo 40 dětí. Rodiče za ně zaplatí tolik jako v zařízení města: 1 200 korun měsíčně. Továrna bude provoz dotovat ročně milionem korun. Zaměstnanci si školku pochvalují. „Myslím, že to je pro zaměstnance dobré. Umožnili, aby maminky mohly dělat,“ poukázala pletařka Jana Šedivá a vedoucí provozu Daniela Skalová doplnila: „Je perfektní, že v této době, kdy se školky všude zavírají, mají maminky jistotu, že jejich děti jsou zabezpečené.“ Také Jiří Hlavatý je spokojený: „Dobrý pocit z toho mám. Nejde jenom o to, že za Hlavatým tady něco zůstane, dnes o dobrého zaměstnance musíte pečovat jako o svůj majetek.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Školku obsadily dvě třetiny dětí zaměstnanců textilky, třetinu nabídla firma městu, které volná místa nemá. „Město by jinak muselo vynaložit desítky milionů korun na výstavbu nové mateřské školky,“ uvedla starostka města Edita Vaňková (ČSSD).

Majitel továrny Hlavatý chce dále postupovat podle svého vzoru Tomáše Bati a začít stavět pro zaměstnance byty.

Ve Dvoře Králové nad Labem otevřela největší česká textilka Juta podnikovou mateřskou školku.
Zdroj: ČT24