Zahraniční turisty v Krkonoších střídají našinci

Krkonoše – V Krkonoších ubývá cizinců ze západních zemí a pomalu roste počet turistů z Česka. Experti to vysvětlují ekonomickou krizí. Překvapivě málo přijíždí do nejvyšších českých hor také Poláků. I když to mají kousek, jejich podíl v letní sezoně je zanedbatelný. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže má česká strana Krkonoš u Poláků pověst drahé lokality.

Předseda Komise obchodu a cestovního ruchu ve Vrchlabí Alfréd Plašil však uvedkl, že ceny za ubytování v posledních letech výrazně poklesly. Eva Lorencová z Infocentra Pec pod Sněžkou upřesnila, že průměrná cena se pohybuje okolo 300 až 400 korun na osobu za den včetně snídaně. Letošní letní sezona zaznamenala mezi turisty 64 procent Čechů. Následovali Němci a Holanďané.

„Situaci si česká strana zavinila víceméně sama, když se krátce po revoluci začala orientovat na německou klientelu,“ říká starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS). Časy se ale změnily a Krkonoše Poláky chtějí zpátky. V polštině jsou jídelní lístky, noviny i propagační materiály.

Reportáž a vstup Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ředitel svazku Krkonoše – svazek měst a obcí Michal Vávra se nechal slyšet, že příští rok je v plánu cílená kampaň na polské turisty. I tak ale bude nejvíc záležet na samotných podnikatelích – na tom, jak se k turistům budou chovat a co jim nabídnou.