Recyklační alej v Českých Budějovicích ukazuje, že lze plasty znovu využít

České Budějovice - Magistrát v jihočeské metropoli chce svým občanům ukázat, že třídit odpad má smysl. Nedaleko centra proto vznikla tzv. recyklační alej, kam město ve spolupráci s firmou Eko-kom umístilo 20 laviček vyrobených z vytříděného plastu. Ty se na první pohled neliší od laviček běžných, jsou ale odolnější proti vlivům počasí a odolají i vandalům. Do aleje by postupem času měly přibývat i další předměty z recyklovaných materiálů.

Město chce lidem ukázat, že recyklovaný odpad nekončí na skládkách. Podle Vladimíry Hruškové z českubějovického magistrátu totiž lidé často namítali, že by rádi odpady třídili, ale nevěří tomu, že se plasty dokážou znovu využít. 

Město na projekt vyčlenilo zhruba tři miliony korun. Během následujících tří let chce alej rozšířit o stojany na kola, dětské lavičky nebo zámkovou dlažbu. „Já si myslím, že to je obecně dobrý nápad vyrábět z toho části dětských hřišť, protože na tom je vidět, že to má smysl,“ chválí záměr města Vojtěch Šimek ze sdružení pro záchranu prostředí Calla. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

České Budějovice zatím ve třídění odpadů za ostatními městy v kraji zaostávají: v žebříčku 16 měst, která spolu soutěží, jim totiž zatím patří dvanácté místo.