Fulnek bude kvůli úsporám možná bez policie

Fulnek - Policisté na severní Moravě a ve Slezsku už vědí, jak budou šetřit, starosty však příliš nepotěšili. Policie totiž zvažuje, že uzavře obvodní oddělení ve čtrnácti městech a obcích. Jedním dechem ale dodává, že vše může být jinak, pokud se města a obce budou podílet na jejich financování. Na tahu jsou teď tedy zastupitelstva.

Jedním z měst, kterých se začal dotýkat nedostatek peněz v policii, je Fulnek na Novojičínsku. K městu patří také devět obcí. Celkem jde o šest tisíc lidí. Na pořádek tam léta dohlížejí policisté z jediné policejní služebny. Těm teď ale k prvnímu lednu hrozí zánik. Policie tady platí městu roční nájem přes 200 tisíc korun, od 1. ledna ale chce slevu sedmdesát procent. „Především je to z důvodu sníženého rozpočtu na provoz policie našeho krajského ředitelství,“ tvrdí mluvčí Policie ČR Moravskoslezského kraje Darina Majková.

„Já mám velké obavy z toho, že až se všichni dozvědí, že tady policie nebude, prudce zde stoupne kriminalita,“ říká místostarosta Fulneku Jaroslav Štekbauer. Policisté s představiteli Fulneku už dvakrát jednali a přišli s nabídkou. Pokud dostanou slevu na nájemném, ve městě zůstanou. „Máme velký zájem o to, aby policie ve městě zůstala, protože nemáme ani městskou policii a není nikdo, kým bychom chybějící policisty v ulicích nahradili. Jsme připraveni udělat ústupek, že bychom snížili, nebo i úplně zrušili nájem,“ slibuje starosta Fulneku Jiří Dener.

„V krajním případě může dojít ke zrušení služeben, ale v praxi by to znamenalo, že bychom posílili služebny v sousedních obvodech, to znamená, že by stejní policisté pro stejný region vykonávali stále stejnou práci, jen ze sousedních služebních obvodů,“ dodala policejní mluvčí Darina Majková. Kromě Fulneku se na podobné změny musí připravit v dalších třinácti městech a obcích v Moravskoslezském kraji. Jejich seznam policie zveřejní až poté, kdy bude starosty o plánovaném rušení policejních stanic informovat.