Šesti milionů uvolněných na výrobu varhan se Hradec zřejmě nedočká

Hradec Králové – Město Hradec Králové přišlo o šest milionů korun, které uvolnilo na výrobu varhan pro tamní filharmonii. Peníze poslalo Nadačnímu fondu kulturního dědictví českých a moravských varhan. Ten je před čtyřmi roky předal výrobci Vladimíru Grygarovi z Prostějova. Nástroje se od něj Hradec dodnes nedočkal.

Město peníze poslalo přes manželku Vladimíra Grygara, předsedkyni nadačního fondu, který byl prostředníkem. Grygarovi slíbili peníze vrátit do ledna 2008. Město ani Filharmonie však nedostaly zpět žádné peníze. Varhanář Grygar rozhovory odmítá. Policie ho vloni obvinila z podvodu. Náměstek hradeckého primátora Martin Soukup (ODS) informoval, že kontrolní mechanismy nebyly dostatečné, a proto mohlo dojít k takovému úniku peněz. Přiznává svou politickou zodpovědnost za tuto kauzu.

Toccatu a fugu d moll ani další varhanní skladby publikum hradecké filharmonie dlouho neuslyší. Ztracených šest milionů představuje třetinu ceny nového nástroje. Radní jsou na varhany alergičtí a město odmítá přispět znovu, i když nástroj teď staví továrna v Krnově. 77 a půl miliónu korun vložila radnice do padlých islandských bank. Dluhopisy byly splatné letos na jaře. Město z nich nevidělo a zřejmě neuvidí ani korunu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)