Staroměstské náměstí ovládl belgický květinový koberec

Praha - Unikátní květinový koberec dnes ovládl Staroměstské náměstí v Praze. Přímo na dlažbě byly položeny tisíce květin, které vytvořily secesní ornament doplněný atributy Evropské unie. Tapisérie z živých begonií má připomenout předsednictví Belgie v Radě Evropské unie. Barevný květinový vzor, který je obdobou tradiční výzdoby bruselského náměstí Grand Place, budou moci lidé obdivovat do neděle. Slavnostní odhalení se chystá dnes večer. Lidé mohli sledovat výstavbu koberce od ranních hodin. Ohrazený koberec obléhaly stovky zahraničních turistů i českých návštěvníků.

„Překvapil nás obrovský zájem turistů. Lidé se ptali zda jde skutečně o čerstvé květiny. Nečekali jsme tak živý zájem,“ uvedla Eva Černá z belgického velvyslanectví. Obraz o velikosti 500 metrů čtverečních byl „utkaný“ z okvětních lístků begonií, které byly sesbírány ve čtvrtek a dnes ráno dopraveny do Prahy.

Celou plochu zaplnilo asi 150 tisíc květin. Instalace stojí zhruba na 800 tisíc korun. Bílé, oranžové, žluté či bordó okvětní lístky byly na náměstí dopraveny již kolem páté hodiny ráno.

Pro výzdobu pražského originálu zvolil architekt Marc Schauteet mimo ručně psaného tvaru písmen „EU“ znak vyobrazený na pražském orloji a secesní motiv. Příprava květinového koberce trvala asi rok. Položen byl zhruba za pět hodin.

Bylo líto květin, které zbyly

Při instalaci pomáhalo několik desítek pražských dobrovolníků včetně studentů zahradnické školy. „Pokládání květin nebylo nijak náročné. Problém byl spíš s tím, že jsme museli celou dobu klečet,“ říká Aneta Krejčí ze zahradnické školy Bohemia Rega.

Návštěvníci mohli sledovat hotový obrazec již krátce po poledni. „Je to překrásné, nádherné. Velmi dobře sladěné barvy. Vypadá to jako perský koberec,“ popsala svůj dojem Eva Mácová z Neratovic. Líto jí však bylo květin, které po instalaci zbyly. Do přistaveného kontejneru studenti naskládali několik desítek krabic plných křehkých okvětních lístků, které se na vyznačenou plochu nevešly.

Zájemci mohou obdivovat křehký obraz z dřevěného můstku nebo z vyhlídky na věži pražské radnice. Zatímco pohled na zemi je zdarma, za vstup na radnici musí zaplatit.

Pražský květinový koberec je podstatně menší než vzor, který každé dva roky zdobí Brusel. Letos se tam představil už posedmnácté a měl 2000 metrů čtverečních. Několika unijními logy připomínal půlroční předsednictví Belgie v EU. Jeho ornament tvořily masivní lilie, tedy symboly bruselského regionu, několik srdcí či různé geometrické obrazce.

Begonie jsou pro Belgii typické květiny

a proslavily ji po celém světě. Ročně se jich vypěstuje asi 60 milionů, z nichž 80 procent je určeno pro export. Pro tvorbu květinových obrazů jsou vhodné vzhledem k velkému množství rozmanitých barev. Mimo Belgii se ovšem podobné koberce vystavují pouze výjimečně. Příprava je velmi náročná a křehký materiál rychle vadne. Dosud byly k vidění pouze v Polsku a v Izraeli.

Květinový koberec
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK