Děti pátraly po židovské komunitě v Divišově

Praha - Sousedy, kteří se nevrátili z koncentračních táborů, hledaly děti ze Základní školy v Divišově na Benešovsku. Zapojily se do projektu Židovského muzea v Praze „Zmizelí sousedé“. Panel o divišovských Židech se stane součástí putovní výstavy. Žáci se také podívali na dokument Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty, který bude v říjnu vysílat i Česká televize.

Rudolf Pik na průkazce elektrických drah je jedinou dochovanou fotografií Žida z Divišova, kterou se podařilo vyhledat v archivech. Informace o pěti židovských rodinách sbíraly žákyně osmých a devátých tříd téměř tři roky. Výsledkem je kompletní přehled o osudech místní židovské komunity. „Pro žáky to byla neocenitelná zkušenost, to je úplně něco jiného, než když to nadiktujete dětem do sešitu,“ je přesvědčena učitelka Základní školy Divišov Vendula Dvořáková. „Nejzajímavější na tom projektu bylo osobní setkání s pamětníky, jak vyprávěli, jak vzpomínali, občas došlo i na slzy,“ popisuje své dojmy spoluautorka projektu Denisa Srbová.  

Aby se s hotovým projektem seznámili i ostatní, připravili pro ně učitelé workshop v terénu. Děti postupně obcházely bývalé domovy židovských rodin a odpovídaly na zadané otázky. Většina divišovských Židů zemřela v běloruském koncentračním táboře Malý Trostinec. Vzpomínky těch, kteří přežili, zachycuje jeden ze čtyř dokumentů Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty do Běloruska. „Já jsem chtěl vyprávět příběhy těch lidí jejich očima a jejich ústy, proto tam třeba není vypravěč. Všechno je to poskládané z jejich výpovědí. Každé slovo, které tam ti svědci řeknou, je dokumentováno autentickými materiály,“ říká Lukáš Přibyl. 

Reportáž Ivany Šmelové a Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Každý z dokumentů popisuje jeden směr, kam odjely transporty českých a středoevropských Židů – Lotyšsko, Bělorusko, Estonsko a Polsko. Česká televize odvysílá všechny díly v premiéře na druhém programu od 11. října po čtyři pondělní večery.