Rekonstrukci boleslavského náměstí komplikuje objev renesanční kašny

Mladá Boleslav – Archeologové objevili na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi torzo renesanční kašny. Podle vyobrazení z roku 1761 o její existenci věděli. Netušili ale, že půl metru pod zemí najdou ještě její základy. Pro odborníky je to unikát, který ve středních Čechách nemá obdoby, pro město však značný problém. Kvůli nálezu bude muset přeprojektovat rekonstrukci náměstí.

Unikátně dochovaná stavební konstrukce odkryla technologii historické fontány. „Cihlová klenba chránila dřevěné vodovodní potrubí, kterým voda vtékala kamenem směrem do kašny, kde se udržovala hladina a poté vtékala směrem dolů a odcházela z kašny pryč,“ popsala archeoložka Lucie Čiháčková.

Ředitelka Ústavu archeologické památkové péče středních Čech Irena Benková informovala, že potrubí byla dřevěná a převážně se k jejich konstrukci využíval dub. Objevily se i další doklady o historii města, například středověké jímky s nádobami nebo dřevěný haltýř – káď s tekoucí vodou, která fungovala jako předchůdce chladničky.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Celé náměstí se však rekonstruuje a právě v místě objevu má stát imitace toku řeky Jizery. Po dlouhých jednáních dospěli archeologové a město k dohodě, jak unikátní torzo kašny alespoň částečně zachránit. Obyvatelé ho sice neuvidí, v podzemí ale zůstane. Město musí přepracovat projekt stavby.

„Kdyby k nálezu došlo na začátku stavby, patrně by se hledalo jiné řešení, jak kašnu prezentovat veřejnosti. V daném okamžiku jsme byli nuceni ke kompromisu,“ dodala Irena Benková. Archeologové teď musí zakonzervovat a zajistit zbytky kašny tak, aby jim stavba, která nad nimi vyroste, neublížila.