Třeboň oslavuje houby

Třeboň (Jindřichohradecko) – V Třeboni se konají houbařské slavnosti. Nejrůznějších hub je tam k vidění opravdu hodně, počasí této tradiční české zálibě letos přeje. Hlavní program se bude odehrávat v sobotu na náměstí, měl by být oslavou nejen hub a houbaření, ale i celého podzimu jako času sklizně a hojnosti. Mykoložka v „houboporadně“ zájemcům prozradí nejen název, ale poskytne třeba i chutný recept na jejich přípravu. Zahrádkáři se opět pochlubí dary podzimních zahrad, pro zájemce je jako vždy připravena oblíbená bylinková poradna.

Třeboňmůrky pestrobarevné rostou pouze při houbařských slavnostech a výhradně uprostřed města. Každý pozná, že se jedná o houby nejedlé. V záplavě těch ostatních už rozpozná jedlé a životu nebezpečné jen zkušený houbař, ale o takové u nás rozhodně není nouze. „Včera tady byl pán, který jmenoval houby i latinsky,“ potvrdila mykoložka Libuše Kotilová. Češi jsou jedni z nejvášnivějších houbařů v Evropě, rovnocenné konkurenty mají pouze ve Francii, Itálii nebo v Bavorsku. „Baví mne je hledat, sbírat. Čistit už méně, připravovat ještě méně, ale jíst nejlépe,“ žertuje houbař Josef Král z Českých Budějovic.

Houbou letošního třeboňského léta je sluka svraskalá. Co se týká množství, nemá konkurentku, a to i přesto, že i ostatních hub je všude hodně. „Rostou třeba mezi orobincem, rákosím, na pískovnách, na zapadlých místech, na rašeliništích, jsou často velmi barevné a velmi bizarní. Jsou to často vzácné a úplně specifické druhy,“ vysvětlil houboprůvodce Matouš Šimek a Libuše Kotilová doplnila: „Hřibovitých je málo. Lesy jsou plné holubinek, jsou tam ty sluky a masáci.“ Daří se i těm jedovatým. Muchomůrky jízlivá a zelená – jedna jediná jejich plodnice usmrtí dva lidi. „Všichni, kdo se otrávili, říkají, že to je výborná houba. Takže pravidlo ochutnávat houby platí pouze, pokud bezpečně poznáte, že to je holubinka,“ dodala mykoložka Kotilová.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

O letošní houbařské sezoně určitě nelze říct, že by byla na houby. Ještě zdaleka neskončila. Letní druhy sice ustupují, už ale začínají ty podzimní.