Lidé v Orlové bojují za svou nemocnici

Orlová - Více než tři a půl tisíce lidí podepsalo petici za zachování dostupnosti lékařské péče v Orlové. Petiční výbor ji předal v květnu hejtmanovi Moravskoslezského kraje Jaroslavu Palasovi. Dnes si jeho členové přišli na krajský úřad pro odpověď. Lidé v Orlové se totiž obávají postupného, ale úplného zániku nemocnice.

Orlovská nemocnice organizačně spadá pod nemocnici Karviná-Ráj. Kraj během čtyř měsíců prověřil její situaci a navrhl několik variant řešení, mimo jiné i odtržení orlovské nemocnice od Karvinské. „My chceme, aby v orlovské nemocnici zůstaly do budoucna zachované alespoň základní ambulantní obory tak jak je to dnes a vedle toho aby se tam rozvíjela ta gerontologická péče v rámci Moravskoslezského kraje,“ tvrdí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný.

Petici lidé v Orlové sepsali, protože se jim nelíbil dlouhodobý útlum zdravotní péče v nemocnici, bylo zrušeno neurologické oddělení, část lůžkového oddělení rehabilitace, a také došlo k omezení na chirurgii. „Tady ta nemocnice nesmí zaniknout, protože je jediná v tomhle městě. A kam by měli pacienti jezdit?“ To jsou názory většiny obyvatel Orlové. Ředitel nemocnice Petr Kovařík chce ambulantní péči zachovat v plném rozsahu.