Ztraťte se ve Ztracence – Praha 2 otevírá nový kus zeleně

Praha – Po čtyřleté rekonstrukci se do provozu se vrací zahrada Ztracenka na pražském Albertově. Architekt Michal Gavlas jí vtisknul ráz podobný italským zahradám s tím, že klasické terasy nahrazují chodníčky a cesty. Rekultivace svažitého prostoru stála 25 milionů korun a radnice Prahy 2 počítá s tím, že obnova Ztracenky bude první fází rozsáhlejšího projektu kultivace albertovských svahů.

Ztracenka spojuje horní a dolní část Horské ulice a nachází se mezi Karlovem, Albertovem a novoměstskými hradbami. Opravena byla za využití evropských fondů; městská část se na proměně zahrady podílela částkou 6 300 000 Kč. Přestože se s přestavbou začalo v roce 2006, urbanistický projekt držela radnice již od roku 1999.

„V zahradě nebylo nic, byl to holý svah a pár cest. Byl zanedbaný, neudržovaný a museli jsme tady vytvořit nový systém cest, novou výsadbu stromů,“ uvedl architekt Michal Gavlas. Upozornil také na její specifický ráz, daný nejen terénem, ale i odlehlostí. „Zahrada fungovala spíše jako sad, dětské hřiště. Nikdy nebyla založena jako klasická zahrada. Inspirace (při přestavbě) vycházela z génia loci, který je výjimečný tím, že je to zde pár minut od magistrály, a přitom jde o tichý kout. Inspiruje k tomu, aby se stala meditační zahradou,“ dodal architekt.

Znovuotevření zahrady Ztracenka (zdroj: ČT24)

Jak informoval místostarosta Prahy 2 Jiří Paluska, zahrada se bude na noc zavírat – radnice tak chce zabránit tomu, aby se nově opravený prostor stal noclehárnou pro lidi bez domova. Prozatímně bude zavřená i pro psy a cyklisty.

Na rekonstrukci Ztracenky již navázala druhá etapa celkové revitalizace albertovských svahů – oprava Bastionu na novoměstských hradbách. Třetí etapa, zahrada v okolí kuželny v Horské ulici, je ve fázi projekčních připrav. Další etapy jsou prozatím jen na úrovni architektonických studii.