Změna pro Prahu 1 chce do zastupitelstva. S podporou lidovců

Praha - Do zastupitelstva Prahy 1 bude v říjnových volbách kandidovat nová strana nazvaná Změna pro Prahu 1. Stranu, která dnes na tiskové konferenci představila svůj program, podporují lidovci. Za hlavní tvář kampaně si strana vybrala bývalou televizní hlasatelku Kamilu Moučkovou, která v Praze 1 žije 59 let. Na kandidátce je také onkolog Pavel Klener nebo zakladatelka mateřských center Rut Kolínská.

Podle Petra Burgra, který je jedničkou na kandidátce a místopředsedou Sdružení přátel Malé Strany a Hradčan, je z 35 jmen na listině osm členů KDU-ČSL. Ostatní jsou nestraníci. „Jedná se o odborníky se zkušenostmi i mladé lidi s elánem,“ uvedl Burgr. Na dalších místech kandidátky jsou mimo jiné operní zpěvačka Markéta Mátlová nebo historik a politolog Jan Cieslar.

Politolog Jan Cieslar:

„Chceme, aby Praha 1 byla opět místem, kde bude radost žít.“

Kamila Moučková: „Praha nesmí být synonymem pro korupci. Naším hlavním cílem je transparentnost při vynakládání finančních prostředků.“

Uskupení chce více podporovat spolkový a kulturní život, ochraňovat zelené plochy. Odmítá plán na vybudování podzemních garáží pod Mariánským náměstím a Klárovem. Nelíbí se jim ani plánovaná rekonstrukce parku Kampa, která je podle nich předražená. Strana by také ráda zrušila parkoviště na Malostranském náměstí a místo něj vytvořila park.

Ambicí strany, která má na kampaň asi 150 tisíc korun, je mít v pětatřicetičlenném zastupitelstvu takové zastoupení, které bude mít vliv. Povolební spolupráci si nedokáže představit s komunisty a zřejmě ani se současným vedením radnice. „Předpokládáme, že do zastupitelstva budou zvoleny jiné subjekty, se kterými bychom mohli udělat koalici,“ dodal Burgr, který byl před volbami v roce 2006 členem ODS a místostarostou Prahy 1.