Národní park Bavorský les slaví 40 let od svého založení

Klatovsko – Bavorský les je nejstarším národním parkem v Německu a se svou rozlohou 24 tisíc hektarů je největší lesní park v zemi. Už dvacet let slouží jako předobraz Národnímu parku Šumava. Bavorský les ročně navštíví až jeden milion lidí. Nejvíce turistů přijíždělo na začátku 90. let, nejméně pak před osmi lety. Teď se návštěvnost opět zvyšuje.

Vznik Národního parku Bavorský les společností přijat velice pozitivně. Do zapomenutého kraje začali jezdit tisíce turistů a životní úroveň místních lidí stoupala. Ovšem stejně jako na Šumavě, i v Bavorském lese museli zakrátko řešit zásadní rozpory mezi veřejností a ochranáři, jak uvedl bývalý ředitel NP Bavorský les Hans Bibelriether.

Vedení parku chce v následujících letech ještě více podporovat turismus a rozšířit spolupráci s NP Šumava. „Máme vizi, že by se oba národní parky řídily stejnými principy. Přestože nás dělí pomyslná hranice, jednalo by se o jeden velký evropský národní park,“ informoval ředitel NP Bavorský Les Karl Friedrich Sinner.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Národní park Bavorský Les je ale oproti Šumavě o dvacet let napřed, například i v otázce bezzásahovosti – každý rok přibývá 310 hektarů ploch, kde člověk do přírodních procesů nezasahuje. Svá bezzásadová území bude park rozšiřovat až do roku 2027. V té době by tato území měla tvořit až 75 procent celé plochy parku.