Stavba mohutného bytového komplexu v Karlových Varech se přerušuje

Karlovy Vary – Stavba velkého obytného komplexu ve čtvrti Doubí je přerušena. Stavba pro 70 rodin má vyrůst v klidné části města, lidé se ale bojí, že mohutný dům zastíní okolí a zhorší životní podmínky. Sepsali proto petici proti výstavbě. Město stavbu přerušilo i kvůli nedostatkům v dokumentaci. Ruský investor se ovšem brání, že dodržuje územní plán.

Podle mluvčího magistrátu Jana Kopala požádal magistrát investora, aby doložil některé chybějící podklady. Jedná se třeba o snímky zasazení celého objektu do krajiny. Právě z nich by mělo být patrné, nakolik mohutná stavba zastíní okolí. „Já si nemyslím, že někdo z těch lidí, kteří o tom rozhodují, by si tohle postavil ke svému domu,“ zlobí se spoluorganizátorka petice Marcela Palovová.

Zástupci občanského sdružení O co jim jde !? ovšem pochybují, že by nakonec město stavbu přehodnotilo: „Tady se celé čtyři roky jde na ruku ruským investorům a takovým stavbám, jako je Gaspar house a garáže u Imperialu,“ uvedl Jaroslav Fuidiar ze zmíněného sdružení.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Magistrát ovšem tvrdí, že stavba není v rozporu s územním plánem a město musí vůči investorům postupovat přesně podle zákona. „Město si nemůže vymýšlet, že by nedalo povolení projektu, který splňuje zákonné požadavky,“ uvedl mluvčí magistrátu. Zástupce investora teď bude jednat o celé situaci se svými nadřízenými.

Podobným sporům by měl podle vedení města zabránit nový územní plán. Ten má totiž konkrétněji určovat, jak objemné stavby smí investoři stavět v určité území. Nový plán ale budou zastupitelé schvalovat nejdřív v průběhu příštího roku.