Hádka o sportovní dotace

Pardubice - Radní města a šéf pardubické sportovní komise Petr Klimpl čelí kritice kvůli návrhu, rozdělit mimořádnou dotaci pět milionů korun. Doporučil totiž radě, aby polovinu z dotace dala hokejovému klubu, se kterým má úzké vazby. Na jiné kluby zbudou jenom drobné. Těm se to nelíbí a  považují rozdělení peněz za nespravedlivé, neboť se nebraly dostatečně v úvahu sportovní výsledky jednotlivých klubů.

Zatímco hokejovému klubu byly přiklepnuty dva miliony čtyři sta tisíc korun, prvoligovým basketbalistkám jen padesát tisíc. Takové odměny navrhl radní, zastupitel a šéf sportovní komise města Petr Klimpl. Rozdělení mimořádné dotace je nevyvážené, stěžují si někteří sportovci. „Padesát tisíc korun stačí tak na dva víkendy provozu, kdy se odehrají utkání extraligy a ty peníze budou pryč,“ tvrdí předseda ženského basketbalového klubu Roman Chocholouš.  

Petr Klimpl před časem s hokejovým klubem vycestoval na dovolenou na Floridu. To, že by tento klub při rozdělování dotace zvýhodnil, ovšem odmítá. „Má původní představa byla dát hokejistům kolem pěti milionů korun, ale ekonomická situace to nedovolila,“ říká Petr Klimpl. „Toto rozdělování peněz nemá nic společného se sportovními výsledky. Je to jen záminka pro to, aby politici přihráli peníze svým oblíbeným klubům,“ zdůrazňuje novinář a šéftrenér florbalového klubu Miroslav Janovský.   

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Štědrou odměnu hokejistům schválili všichni členové sportovní komise. Předseda Klimpl, je ale údajně postavil před hotovou věc. „Trochu jsme to dostali direktivně, nakonec jsme to odsouhlasili, neměli jsme na výběr,“ přiznává člen sportovní komise Pavel Studnička.  

I přes tvrdou kritiku nakonec radní hokejistům odsouhlasili plnou výši navrhované dotace. Nespokojení florbalisté neměli původně získat ani korunu. Radní jim na poslední chvíli schválili odměnu sto padesát tisíc korun.