V Olomouci spadlo dopravní letadlo - naštěstí jen jako

Olomouc - Zřícené dopravní letadlo, desítky mrtvých i raněných. Takový byl námět cvičení integrovaného záchranného systému na letišti v Olomouci-Neředíně. Hasiči, policisté a zdravotníci si prověřili, nakolik jsou při katastrofě schopni efektivně spolupracovat. Taktické cvičení Letecká nehoda bylo letos největším v Olomouckém kraji.

Je krátce po jedenácté hodině a k místu neštěstí přijíždějí záchranáři. Ihned pomáhají těm, kteří nehodu přežili. Kromě toho hasiči zabezpečují letadlo proti vzniku požáru. „Bohužel mám jen informaci, že pilot měl závadu na letadle, ztratil se ze signálu a pak došlo k letecké havárii,“ popisuje, s jakými informacemi do cvičení vstoupili záchranáři, hasič Zdeněk Hošák.

Těžce zraněné záchranáři převezli do fakultní nemocnice v Olomouci. Zdravotníci ošetřovali hlavně poranění končetin, hrudníku, břicha a hlavy. „Hubáček – urgent – máme tady druhého pacienta, upozorňuji, jedná se o cvičení, můžeme přijet na CT?“ Taková hlášení se ozývala z vysílaček záchranářů.

Letadlo převáželo čtyřicet cestujících z Katovic do Mnichova. Proč se zřítilo, zatím odborníci nevědí. „Naším úkolem bude zajistit stopy, zajistit materiály, které nám budou nápomocny ke zjišťování příčin,“ popisuje další postup při akci inspektor z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Praha Zdeněk Formánek. „Záměrem je, aby si všechny složky integrovaného záchranného systému vyzkoušely vzájemnou spolupráci, odzkoušely si všechny krizové plány,“ vysvětlil důvody, proč se podobná cvičení organizují, hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.