Z kostela v Korkusově Huti byl odcizen zvon

Korkusova Huť – Přes 80 let starý zvon někdo ukradl přímo z věže poutního kostela v Korkusově Huti na Prachaticku. Zatím není jasné, jestli skončil ve sběru, nebo zda šlo o krádež na zakázku. Odborníci se přiklánějí spíš ke druhé verzi. Novější a méně vzácný druhý zvon totiž zloději v kostele nechali.

Krádeže soch, obrazů, dokonce i kasiček z českých kostelů nejsou pro policisty ani správce budov rozhodně žádnou novinkou. Zprávě, že z věže zmizel původně visící 70kilový zvon, ale zpočátku odmítali uvěřit. Na zvon s názvem Josef se skládala celá obec od 1. světové války do 20. let minulého století. Podle pamětníků s ním museli manipulovat nejméně čtyři lidé.

Mluvčí Policie ČR Milan Bajcura informoval, že hodnota zvonu byla stanovena na 145 tisíc korun. Doplnil však, že kulturní hodnota může být mnohonásobně vyšší. Způsob krádeže zůstává záhadou. Zloději buď museli použít vysokozdvižnou plošinu, nebo šlo o téměř profesionální horolezce. „Přístup ke zvonu je velmi složitý,“ potvrdil kostelník Jaroslav Pulkrábek.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Policie zatím oslovila sběrny kovového odpadu. Zvon, který nelze napodobit, se navíc ocitl i na aktuálním seznamu hledaných předmětů.