Karlovarský kraj chce začít pronajímat své nemocnice

Karlovy Vary - Karlovarský kraj hodlá pronajmout své tři nemocnice. První by měla na řadu přijít nemocnice v Sokolově, následovat mají i zařízení v Karlových Varech a Chebu. Dosud jsou nemocnice sloučené do jedné akciové společnosti Karlovarská krajská nemocnice (KKN), která ale dlouhodobě vykazuje ztrátu. O pronájem sokolovské nemocnice mají zájem Sokolovská uhelná společně s firmou Nemos, která provozuje soukromou nemocnici v Ostrově na Karlovarsku. O možnosti pronájmu by měli krajští zastupitelé rozhodovat příští týden. Sokolovská nemocnice by se mohla začít pronajímat od 1. ledna 2011.

„Lidé se obávají, že se přesune to nejlepší, tedy odborný zdravotnický personál i výkony, do sokolovské nemocnice. Kraj bude vždy prosazovat komplexní řešení celého krajského zdravotnictví, nikoliv částečný zájem jedné z nemocnic… Pokud zvládneme pronájem sokolovské, budeme uvažovat o pronájmu zbytku,“ uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Václav Larva.

Podle něj jde o řešení, jež upřednostňuje dlouhodobý rozvoj těchto nemocnic a možnost plánovat nejen zajištění provozu KKN, ale také potřebné investice ve všech jejích částech. „Pokud bude zachován stávající rozsah zdravotnické péče, tak mi je v podstatě jedno, kdo bude vlastníkem nebo nájemcem sokolovské nemocnice,“ řekl ČT starosta Sokolova Karel Jakobec

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Kraj už v minulosti svěřil správu svých nemocnic soukromé České zdravotní, a.s. Ta ale přivedla nemocnice k ještě většímu propadu. Krajská akciovka vykázala loni padesátimilionovou a předloni dokonce stomilionovou ztrátu. Mezi jednotlivými částmi nemocnice jsou navíc hluboké rozpory. Současné vedení kraje proto chce, aby odpovědnost za hospodaření převzali právě nájemci.

Komunistům se pronájem nelíbí

Opoziční ODS o návrhu zatím nejednala. Bývalý hejtman a nyní opoziční zastupitel za ODS Josef Pavel se domnívá, že s krajským zdravotnictvím je každopádně třeba něco udělat: „Myslím, že model jediné firmy nebyl špatně. Ale ve zdravotnictví jde vždy o to, koho si kraj najme na řízení. Nyní je tam už třetí management a situace se nelepší.“ Bude podle něj záležet hlavně na nastavení podmínek pronájmu: „Mohu jen držet palce, ať je to ku prospěchu věci pro krajské zdravotnictví.“ S pronájmem krajské nemocnice v principu nesouhlasí jenom komunisté. „Zdravotnictví se stává pomalu byznysem, protože se jedná o veřejnou službu, myslíme si, že by měla zůstat ve veřejném sektoru,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

Karlovarská krajská nemocnice
Zdroj: ČT24