Další památník na Českokrumlovsku se stal terčem zlodějů

Netřebice – Zloději znectili další památník obětí druhé světové války na Českokrumlovsku. Od hromadného hrobu u Netřebic odnesly 30 metrů čtverečných kamenné chodníkové dlažby a poničili plot. Památník stojí asi půl kilometru za obcí, podle starosty Jiřího Opekara přijela k hrobu skupina lidí v autě s přívěsem. Místní předpokládali, že jde o zahradnickou firmu. Před týdnem přitom ukradli zloději bronzové desky z hrobu u Omlenic. Kriminalisté vyčíslili škodu na 50 tisíc korun, zlodějům hrozí dva roky vězení.

„Je to velmi špatná vizitka a velmi špatná doba,“ dodává starosta Netřebic. Policisté slibovali, že pietní místa budou v lokalitě sledovat. Mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková potvrdila, že pietní místa policisté monitorují. „Ale bohužel není možné, aby zde byl nějaký policista 24 hodin,“ dodává. Podle ní mají kriminalisté poznatky, které by mohly vést k vypátrání zlodějů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Před týdnem zloději ukradli dvě bronzové desky z hromadného hrobu v Omlenicích. Na první byl obraz vězně z koncentračního tábora, na druhé nápis. „Byl bych rád, kdyby policie pachatele těchto krádeží co nejdříve odhalila a skutečně exemplárně potrestala,“ prohlásil jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Obě pietní místa připomínají oběti transportu mezi tábory v polské Osvětimi a rakouským Mauthausenem z ledna 1945.