Na Liberecku chybí peníze na sociální péči

Liberec - Liberecký kraj uvolnil ze své rezervy dvacet pět milionů korun na dofinancování Ústavů sociální péče a Domovů důchodců. Už loni dostaly kraje od ministerstva práce a sociálních věcí méně peněz a letos se příspěvek znovu snížil. Ani vyhlídky do příštího roku nejsou příznivé. Kraj proto žádá, aby ministerstvo své priority přehodnotilo.

V Domově důchodců v Českém Dubu se personál stará o stovku seniorů. Na provoz letos ředitel dostal o deset milionů Kč méně než loni. Šetří se proto, kde se dá. Přesto ale peníze nestačí. „Nějaké další možnosti pro úspory již nevidím. Kvůli nedostatku peněz děláme méně oprav, méně údržby. To je problém, který neřešíme, ale bude se muset vyřešit, akorát to bude dražší,“ upozorňuje ředitel Domova důchodců Radim Pochop.

Kraj proto musel letos už podruhé Ústavy sociální péče a Domovy důchodců dofinancovat ze svého rozpočtu. Na jaře uvolnil dvanáct milionů korun, teď dalších dvacet pět. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž krajům posílá na sociální péči rok od roku méně peněz. Konkrétně Liberecký kraj dostal letos o téměř padesát milionů korun méně. „Zákon o sociálních službách nám přikazuje, abychom provozovali a udrželi současnou síť sociálních služeb, dokonce ji máme rozvíjet, což nyní není možné,“ vysvětluje radní Libereckého kraje Pavel Petráček. „I úsporná opatření mají své mantinely a my na nich dnes už jsme. Proto budeme muset některé služby omezovat,“ zdůrazňuje liberecký hejtman Stanislav Eichler.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

A situace se nezlepší ani příští rok. Oproti letošku totiž chce ministerstvo poslat na sociální péči ještě o dalších sedm set milionů korun méně. Přitom už letošní objem peněz krajům nestačí. „My jsme nuceni v rámci limitů, které máme od ministerstva financí, tyto prostředky snižovat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Jediným důsledkem úspor bude zhoršení služeb, tvrdí kraj. Ministerstvo by tak mělo přehodnotit své priority.