Pardubický kraj omezuje střední školy

Pardubice - Velké změny čekají střední školy v Pardubickém kraji. Důvodem je stále méně dětí, které opouštějí základní školy. Kraj kvůli tomu omezí ekonomické obory, některé školy sloučí a také sníží kapacitu technických lyceí. Středoškolská reforma postihne i gymnázia, která pokles studentů zasáhl rovněž.

Pardubický kraj to říká jasně: Nebudou peníze na provoz ani na mzdy a střední školy postihne krize. „Z demografických údajů jednoznačně vyplývá, že klesá počet žáků vycházejících z devátých ročníků,“ připomíná vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Pardubického kraje Ladislav Forman.

Gymnázia v Přelouči a Holících mají přijít o čtyřleté studium. „Byl to blesk z čistého nebe. S námi se o té restrikci nejednalo. Nemohl jsem nic připomínkovat,“ upozorňuje ředitel Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích Milan Hrdlička. „Já se nedomnívám, že pan ředitel v Holicích nebyl informován. Byl informován o tom, že by si měl už v červnu připravovat návrh, jaké můžou předpokládané změny být,“ oponuje radní Pardubického kraje odpovědná za školství Jana Pernicová. „Ani v době prázdnin nic nenasvědčovalo tomu, že by k nějaké změně mělo dojít,“ argumentuje Milan Hrdlička.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Snižování počtu tříd a změny některých oborů budou někde znamenat odchody učitelů. „S největší pravděpodobností budeme muset sáhnout i k tomuto personálnímu řešení,“ přiznává ředitel Gymnázia Přelouč Lubor Pacák.

Kraj chce u dětí podpořit zájem o technické obory. Na ohlášené změny už reagují rodiče. „Za dnešní den jsem měl šest telefonátů rodičů, jestli je to pravda,“ říká Milan Hrdlička.

Vedení gymnázia v Holicích doufá, že se čtyřleté studium ještě podaří zachránit. Přestože jednání o změnách podle Pardubického kraje dál probíhají, zásadní ústupky by školy neměly očekávat. Podle vyjádření vedoucího odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Pardubického kraje Ladislava Formana k žádným pozitivním změnám ve vztahu ke školám už asi nedojde.