Nové osvětlení v Novém Městě nad Metují zhaslo

Nové Město nad Metují (Královéhradecký kraj) – Radnice v Novém Městě nad Metují se cítí podvedena. Místo drahého osvětlení, které zaplatila v souvislosti s rekonstrukcí Husova náměstí, prý dostala mnohem levnější zařízení. V současné době požaduje urychlenou nápravu. Instalace osvětlení náměstí byla provedena během prosince minulého roku, zároveň byla dokončena zádlažba západní části náměstí. Nyní jsou z technických důvodů zemní svítidla na náměstí vypnuta do doby, než se závada odstraní.

Náměstí v Novém Městě nad Metují se ponořilo do tmy, svítí se pouze v podloubí. Nová světla jsou sice zabudovaná v zemi, ale město je nezapíná. Lidé si na ně totiž stěžovali. „Bylo protivné a oslňovalo do očí,“ potvrdila obyvatelka města Bártová. Stížnosti se podle vedení radnice ukázaly jako oprávněné a tak město některá světla vymontovalo a nechalo zpracovat posudek u odborné firmy. Když se starostka Bronislava Malijovská (ODS) dozvěděla výsledek, nechtěla mu věřit: „Z posudku vyznívá, že světla nejsou pravá, že jsou zfalšovaná. Byly nám dodány padělky.“

Osvětlení náměstí měla na starost královéhradecká společnost Sovis, která ovšem měla subdodavatele – firmu Osvětlovací technika, a.s., na kterou Sovis zřejmě podá trestní oznámení. „Naše společnost provedla montáž svítidel v dobré víře, že montuje svítidla, která si objednala,“ prohlásil jednatel firmy Sovis Pavel Šandera. Zástupci společnosti Osvětlovací technika, a.s. poslali dvoustránkové písemné stanovisko, kde kromě jiného uvádějí: „…námi dodaná svítidla odpovídají zakázce, tedy objednaným svítidlům v celém rozsahu… Není pravdou, že by byly použity neoriginální díly, které by byly levnější a méně kvalitní.“ Vedení města však trvá na tom, že bylo podvedené a nepochybuje, že si někdo chtěl na úkor radnice přilepšit. Očekává, že celý spor skončí u soudu. Od případu se distancovala společnost Osvětlovací technika Vít Pavlů, s.r.o., která je s celou kauzou neprávem spojována. Portálu ČT24 to sdělila manažerka firmy Marta Vintrová.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Radnice v Novém Městě požaduje, aby dodavatel problém s osvětlením vyřešil nejpozději do konce října.

Náměstí v Novém Městě nad Metují se ponořilo do tmy, svítí se pouze v podloubí.
Zdroj: ČT24