Do Českého Krumlova míří vozíčkáři z Česka i Rakouska

Český Krumlov – Vozíčkáři z celé republiky, ale i ze sousedního Rakouska se začali sjíždět do Českého Krumlova. Radnice a památkáři postupně odstraňují bariéry, aby si handicapovaní v sobotu mohli prohlédnout město a zámek. Pohyb jim usnadní provizorní nájezdy, pomáhat bude i stovka asistentů. Nabídky využije téměř 200 lidí. Památkáři chtějí postupně zpřístupnit i další historické objekty, které jsou pro vozíčkáře stále obtížně dostupné. Zatím v Česku zmapovali kolem šedesáti hradů a zámků. Seznam bezbariérových objektů už zveřejnili na internetových stránkách.

„Snažíme se, aby se všichni, kteří přijedou, dostali do zajímavých a krásných prostor,“ řekla ČT místostarosta Českého Krumlova Jitka Zikmundová (NEZ). Do většiny míst se postižení dostanou zadarmo. Některé prohlídky budou navíc ve znakové řeči. Pro nevidomé pak organizátoři připravili i trasu po městě s množstvím hmatových vjemů.

Památka ze seznamu UNESCO přilákala i návštěvníky z Rakouska, kteří zde byli už před pěti lety. „Tyto památky nejsou jinak dostupné, využili jsme proto nabídky, že nám pomohou asistenti,“ uvedl průvodce skupiny Wilhelm Patri.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Vozíčkáři se stále do řady českých památek nedostanou. Památkáři se proto postupně snaží zpřístupnit většinu ze 13 jihočeských hradů a zámků. Pro handicapované připravují speciální trasy. Podle správců nelze v historických objektech instalovat speciální plošiny, v některých místech proto pomáhají asistenti.

Vozíčkáři
Zdroj: ČT24