Moravskoslezské nemocnice hospodařily v prvním pololetí se ztrátou

Moravskoslezský kraj - Se ztrátou 115 milionů korun hospodařily v prvním pololetí tohoto roku nemocnice v majetku Moravskoslezského kraje. Podle jeho vedení za to mohou především vyšší mzdy zaměstnanců a následky ekonomické krize. Ředitelé nemocnic tak budou muset hledat úspory. Pacientů by se to ale dotknout nemělo.

Čtyřicet šest milionů korun, to je ztráta, se kterou zatím hospodaří Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji. Z osmi krajských zařízení je na tom nejhůře. Může za to především změna účtování po výměně vedení v květnu letošního roku a úhradová vyhláška. Ta určuje, že zdravotní pojišťovny nemocnicím platí podle objemu poskytnuté péče v roce 2008. „Zdravotnická zařízení jsou bohužel i sankcionována za to, že pokud dojde k poklesu pojištěnců dané pojišťovny, jsou jí kráceny platby, na druhé straně ta pojišťovna, u které se zvýší počet pojištěnců, tak ty platby zdravotnické zařízení nedostává,“ poukazuje na nedokonalý systém ředitel Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj Petr Kovařík.

Omezování zdravotní péče se však pacienti bát nemusí. Úspory se snaží vedení zatím najít jinde. „Už jsem rozhodl o plošném snížení THP pracovníků o deset procent ještě do konce letošního roku. Vytipovali jsme ztrátové provozy, kde jsme taky provedli určitou redukci zaměstnanců,“ vyjmenovává úsporná opatření ředitel nemocnice Petr Kovařík. „Pacientům v našich zařízeních bude samozřejmě dále poskytována dostupná kvalitní péče,“ tvrdí náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný. Kraj na dramatický vývoj v hospodaření nemocnic okamžitě zareagoval. Zamíří do nich auditoři a připravuje se i plán, který má ztráty do konce roku minimalizovat.

Ušetřit se má například nákupy prostřednictvím elektronických aukcí, které by měli uspořit až 30 procent. Ředitelé by se měli postarat i o to, aby se jednotlivé nemocnice více specializovaly. „Budou muset velice aktivně vstoupit do procesu optimalizace a revitalizace jednotlivých oddělení tak, ať skutečně naplňují ekonomické výsledky,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Konečný. Kraj zatím neuzavřel hospodaření svých zdravotnických zařízení za uplynulý rok. Stále se totiž čeká na ekonomické výsledky novojičínské nemocnice. Právě jejího ředitele na začátku roku odvolalo vedení kraje kvůli špatnému hospodaření.

  • Nemocnice Karviná-Ráj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193419.jpg
  • Pacienti v nemocnici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193420.jpg