Na Hradecku nastoupilo málo studentů, třídy se budou slučovat

Hradec Králové – V Královéhradeckém kraji jsou v některých středních školách a učilištích poloprázdné první ročníky. Největší problémy mají technické obory. Na přibližně dvanáct tisíc volných míst nastoupila jen polovina děti. Školy se proto musí připravit na slučování tříd.

Například střední odborná škola a učiliště v Hradební ulici hlásí roční pokles studentů o osmdesát. Největší úbytek má maturitní obor mechanik-seřizovač, kam nastoupilo pouhých deset dětí. Úbytek studentů je i v dalších oborech – obráběč kovů, strojní mechanik, nástrojař. Přitom právě tyto profese jsou velmi žádané. „Je to špatná zpráva, protože právě tyto profese nám chybí,“ uvedl ředitel strojírenské firmy z Holic Karel Panuš.

Podobné je to i na dalších školách a studentů podle statistik bude v následujících letech stále ubývat. Kraj to hodlá řešit snížením počtu tříd. „Cesta je taková, že se musí utlumit všeobecně vzdělávací proud školství, aby se dostalo dětí i na odborné školství,“ domnívá se ředitel SOŠ a SOU Hradební Pavel Janovský.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Kraj se už dříve pokles dětí na nejohroženějších oborech rozhodl zpomalit pomocí stipendií. Mladým učňům začal vyplácet až 500 korun měsíčně, další peníze jsou za dobrý prospěch. Zavedení stipendií sice pomohlo, ale ne tolik, jak si kraj představoval. O jejich zrušení ale zatím neuvažuje.