Spor v Poděbradech: Koupit umělecké zastávky, když na ně přispěje unie?

Poděbrady – V Poděbradech začala rekonstrukce jedenácti autobusových zastávek. Vyjde na 9 milionů korun a právě vysoká cena je předmětem kritiky místních obyvatel. Ti tvrdí, že luxusní zastávky město vůbec nepotřebuje a že by se peníze měly investovat jinam. Vedení radnice ale projekt obhajuje – dostalo na něj peníze z Evropské unie, a ty pokryjí až 90 procent nákladů. Všechny zastávky budou kompletně hotové na konci dubna příštího roku.

Nové zastávky mají být netradiční a velkorysé, jedna vyjde zhruba na 800 tisíc korun. Přístřešky totiž vyzdobí grafiky od akademického malíře, a tak si například na zastávce Jeronýmova lidé budou moci přečíst, že první školu ve městě založila Kunhuta, první manželka Jiřího z Poděbrad. „Naší snahou je nabídnout na té zastávce určitý způsob osvěty. Umělecké výtvory, které tam jsou, a grafika, která je tam zpracovaná, se vztahuje ke konkrétnímu místu,“ vysvětluje počin radnice starosta Jozef Ďurčanský.

Za originální nápad sklízí vedení radnice kritiku místních. „Myslím si, že je to nepraktické, v době sprejerů je to otázka několika dnů či týdnů, kdy z těch zastávek bude plocha pro sprejery,“ myslí si například Petr Fiala. Obyvatelé zároveň upozorňují, že většina rekonstruovaných zastávek leží mimo centrum města a nejsou příliš využívané, některé jsou dokonce jen na znamení. „Zastávka za milion mi nepřipadá vůbec smysluplná, protože tady v Poděbradech je potřeba peníze dávat do úplně jiných věcí, než jsou zastávky,“ dodává Julie Höcková.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle starosty ale byla oprava zastávek dlouhodobě v plánu, navíc se na ni podařilo získat 9 milionů z regionálního operačního programu. „Vždy můžete udělat něco jiného, než děláte právě teď, ale je-li příležitost, aby vám někdo přispěl, tak musíte pořadí důležitosti svých projektů přehodnotit,“ kontruje starosta. Z fondu EU by se totiž mělo zaplatit až 90 procent nákladů. Na jednu zastávku by tak město přispělo jen 80 tisíc.