Stavba železničního koridoru na Třinecku bude pokračovat

Český Těšín - Po měsíční pauze obnoví stavbaři práce na železničním koridoru mezi Českým Těšínem a státní hranicí se Slovenskem. Tak to alespoň předpokládá Správa železniční dopravní cesty. Se stavebními firmami se jí totiž podařilo dohodnout dostatečně velké slevy. To byla také podmínka ministra dopravy Víta Bárty. Chce šetřit, protože státu chybějí peníze.

Kvůli stavbě železničního koridoru jezdí vlaky mezi Českým Těšínem a Mosty u Jablunkova částečně jen po jedné koleji. Znamená to, že jakákoli porucha může provoz na této značně vytížené hlavní trati zcela zastavit. Začátkem srpna ale přestalo ministerstvo dopravy stavbařům proplácet faktury a práce se zastavily. „Ta situace je téměř neúnosná a do budoucna je navíc ta stavba rychlostního koridoru spjata ještě s dalšími návaznými stavbami, konkrétně na území města Třince,“ stěžuje si starostka Třince Věra Palkovská.

Stavbu železničního koridoru by měla z velké části hradit Evropská unie. Pokud by ale stát stavbu zrušil, o tyto peníze přijde. „Ta stavba musí být realizována, jinak je stát povinen vrátit finanční prostředky z operačního programu Doprava, to znamená prostředky Evropské unie, které nelze převést například na silniční infrastrukturu,“ potvrdil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

S penězi na dokončení stavby třicet kilometrů dlouhého úseku návrh státního rozpočtu na příští rok počítá. Teď to vypadá, že ani letos ještě nemusí být vše ztraceno. „Jednoznačnou podmínkou bylo podepsání smluvních dodatků zaručujících slevy na straně zhotovitelů, a to se nám podařilo dojednat,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Stavbaři by práce na trati mezi Českým Těšínem a Mosty u Jablunkova měli obnovit už příští týden.

  • Stavba nového koridoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1937/193634.jpg
  • Práce na trati autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1937/193636.jpg