Děti z domovů v budoucnu možná lépe najdou práci

Olomouc - Mladí lidé z dětských domovů zřejmě v budoucnu lépe najdou práci. Olomoucká nadace Malý Noe totiž připravuje spolu se skupinou senátorů změnu zákona o zaměstnanosti. Pokud projde, stát bude firmám, které takového člověka zaměstnají, hradit jeden rok náklady na jeho mzdu. Ministerstvo práce a sociálních věcí se v současné době návrhem nadace zabývá. V případě, že jej resort nepodpoří, bude senát usilovat o novelizaci celého zákona.

Devatenáctiletá Nikola žije už osm let v dětském domově v Přerově. Zatím studuje, v zařízení tedy může pobývat jako klient. Za rok ji ale čeká maturita a mladá žena proto už teď řeší, co s ní bude dál. „Chtěla bych jít do Prahy, kde jedno sdružení pomáhá dětem z dětských domovů,“ říká. Ne všichni ale mají tak jasno. Řada mladých lidí opouští dětský domov jen s kufrem oblečení, vybavena radami do života, a s patnácti tisícovkami v kapse.

„Samozřejmě je po celou dobu pobytu připravujeme na ten samostatný život, aby ten přechod byl co nejméně bolestivý,“ tvrdí ředitel Dětského domova Přerov Jan Pavlas. „Pořád je to ale puberťák a pořád si ještě nebude umět s tím svým životem poradit,“ myslí si psycholožka Edita Bosáková. „Padesát jedna procent dětí po opuštění dětského domova do jednoho roku spáchá trestný čin. Z toho je osmdesát pět procent trestných činů majetkové povahy,“ uvádí smutné statistiky spoluzakladatel nadace Malý Noe Jaroslav Strejček.

Olomoucká nadace Malý Noe teď přišla s nápadem, jak těmto mladým lidem pomoci. Řešením má být změna zákona o zaměstnanosti. Zaměstnavatel by na mladé lidi, kteří přijdou z dětského domova, dostával státní dotaci. „Ty děti, které by nebyly zaměstnané, tak by braly podporu v nezaměstnanosti, takže ten stát by dával tuto podporu. Když se to přehrne do té druhé fáze, že budou dávat finance zaměstnavateli, tak by to bylo takové vyrovnané,“ argumentuje senátor Jan Hálek. Podle tiskové mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové už dnes existují projekty zaměřené na mladistvé, kde je možné čerpat dotaci a to buď na vytvoření pracovního místa, nebo právě i na úhradu mzdy zaměstnavateli.

  • Nikola autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1937/193644.jpg
  • Dětský domov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1937/193645.jpg