Téměř celou Prahu již obklopují protipovodňové stěny

Praha - Území Prahy je proti velké vodě ochráněno už z více než devadesáti procent. Hlavní město dokončilo na Zbraslavi jednu z posledních staveb protipovodňových stěn. Obyvatele u Vltavy by měly ochránit před stoletou vodou. Vyšší zábrany magistrát nakonec nenechal postavit kvůli vysokým nákladům.

Městskou část Zbraslav ochrání před stoletou vodou zeď doplněná mobilním hrazením o celkové délce více než dva kilometry. Pro místní obyvatele, kteří bydlí u Vltavy, je to úleva, i když podle územního plánu měla být stěna vysoká tak, aby odolala pětisetleté povodni, která Zbraslav zasáhla v roce 2002. „My jsme v roce 2006 zadali zpracování technickoekonomické analýzy. Ta prokázala, že v případě Zbraslavi je ochrana na stoletou vodu dostatečná a chrání téměř srovnatelně i na vodu 2002 plus třicet centimetrů s tím, že náklady na vybudování protipovodňových hrází na stoletou vodu byly řádově třetinové,“ vysvětluje ředitel odboru městského investora z Magistrátu hl. města Prahy Jiří Toman.

Jenže už osm let Zbraslavští čekají na dokončení bariér. Zatím nemůžou volně nakládat se svými nemovitostmi, protože v záplavové oblasti platí stavební uzávěra. Problém způsobil právě územní plán, který stále počítá s jinou výškou stěny. „Zbraslavští mají problém s pojištěním svého majetku. Mohou pouze opravovat své domy, nemohou přistavovat,“ říká starostka Zbraslavi Dagmar Kobylková. „V tuto chvíli se jedná o nápravu administrativní. Projednávání územního plánu a jeho změn se dá předpokládat na podzim nebo na jaře příštího roku,“ informuje náměstek pražského primátora Pavel Klega.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Protipovodňové stěny, které město dosud postavilo, by ochránily devadesát procent území Prahy. Až budou všechny dokončené, jejich délka přesáhne sedmnáct kilometrů. Hlavnímu městu ještě zbývá postavit protipovodňové zábrany v Tróji a ve Velké Chuchli. Hotové by měly být příští rok.