Buštěhradský zámek bude vlastnit Středočeský kraj

Buštěhrad - Buštěhradský zámek už nebude patřit městu, ale Středočeskému kraji, který z něj chce za 200 milionů udělat reprezentativní kulturně-společenské sídlo. O peníze chce kraj žádat z evropských fondů. Město nápad vítá, ale krajští opoziční zastupitelé už méně. Podle nich budou chybět peníze na provoz.

Zchátralý barokní zámek v Buštěhradu získalo město v roce 2003 ve veřejné dražbě, ačkoliv od té doby už do rekonstrukcí investovalo téměř 40 milionů, podařilo se zatím opravit pouze střechu a zajistit objekt staticky. Středočeský kraj teď přišel s návrhem převzít zámek do svého vlastnictví a pustit se do kompletní rekonstrukce.

S výstavbou buštěhradského zámku začala v roce 1699 velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská (*1672). Stavba byla situována na východ od polorozbořeného areálu hradu, do míst stávajícího poplužního dvora. Stavbou byl pověřen pražský stavitel Jindřich Klingenleitner.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

„My jsme to tedy přivítali, protože celou dobu sháníme velkého a silného investora, který by s námi toto dílo dokončil. Zatím se tu bylo podívat asi pět soukromých investorů, ale podívali se, utekli a už jsme je nikdy neviděli,“ řekl místostarosta Buštěhradu Antonín Kadlec (ČSSD).

„Pracujeme na tom získat dotaci z fondu EU, ta studie, která byla udělána hovoří o částce okolo 200 milionů korun na záchranu tohoto objektu,“ doplnil středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Nejpozději do dvou let by se měl s pomocí evropských peněz zpustlý zámek proměnit v tzv. kladenský Žofín, kde by se měly konat plesy, koncerty, konference a různá společenská setkání.

Krajští zastupitelé za ODS projekt kritizují, nelíbí se jim, že zámek přejde do majetku kraje. Podle nich se nenajdou na budoucí provozní náklady v krajské pokladně peníze. Podle opozičního zastupitele Petra Bendla (ODS) je to danajský dar pro budoucí krajské zastupitelstvo a Středočeský kraj, protože budou-li tam použity evropské peníze, pak se kraj zavazuje k tomu, že dále bude dotovat a financovat celý projekt.

Záměr už schválilo městské i krajské zastupitelstvo a připravuje se darovací smlouva. Pokud by se nakonec evropské peníze získat nepodařilo a rekonstrukce nezačala do tří let, tak se zámek opět vrátí do majetku města.