Povodně tlačí obce k zadlužování

Ústí nad Labem - Obce ze severních Čech, které zasáhly srpnové povodně, nemají dost peněz na odstraňování škod. Stát jim sice slíbil uhradit až devadesát procent nákladů, jenže pro malé vesnice je to i tak obrovský zásah do rozpočtů. Některé se kvůli opravám budou muset zadlužit, řada z nich musí odložit i dlouho naplánované projekty.

Před pěti týdny bojovali s velkou vodou, teď ji vystřídaly starosti s prázdnými kasami. Starostové obcí z Děčínska dávají peníze na obnovu dohromady korunu po koruně. A už teď vědí, že jejich rozpočty nebudou stačit. Omezí proto dlouhodobě plánované investice a některé se kvůli povodním i zadluží. „Je to problém, který budeme muset postupně řešit, a kvůli němuž se budou muset některé akce odložit, až na ně bude,“ říká starosta Hřenska Josef Černý. „To je věcí zastupitelstva, jestli si budeme brát úvěr nebo jestli požádáme o nějaké sponzorské dary,“ uvádí starosta Janské Petr Kubišta.

Obce můžou získat na odstraňování povodňových škod od státu až devadesát procent nákladů. Jenže řada z nich neutáhne ze svých rozpočtů ani zbývajících deset procent. Například Hřensko má osmimiliónový rozpočet. Voda tady napáchala škody za sto padesát milionů. Obec navíc přišla o jediný zdroj vlastních příjmů - turisticky atraktivní soutěsky. Už teď je radnici jasné, že škody letos nezmizí. „V soutěskách se musí opravit některé lávky pro pěší přes Kamenici, ale některé budou hotové třeba až příští rok,“ odhaduje Josef Černý.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Obec Janská je na tom podobně. Voda tady strhla pět mostů, zničila obecní silnici. Desetiprocentní spoluúčast by spolkla tři čtvrtiny ročního rozpočtu. „Budeme muset omezovat některé projekty, budeme muset šetřit. Na druhou stranu ale není na co čekat. Jestliže v letošním dotačním titulu je devadesát procent a deset procent spoluúčast, příští rok to může být padesát na padesát,“ upozorňuje Petr Kubišta.

Celkové škody po povodních se v Ústeckém kraji blíží dvěma miliardám korun. Starosti má i Ústecký kraj. Na víc než půlmiliardové škody, které vznikly hlavně na mostech a silnicích, dostane od státu jen polovinu.