Jižní Moravu ovládlo vinobraní

Brno - Dvě největší moravská vinobraní ovládla o víkendu vinařská centra Znojmo a Mikulov. Oslavit svátek vína přišly desetitisíce lidí. Jen burčáku se při této příležitosti vypilo několik hektolitrů. Tam, kde se víno neurodilo, si prodejci pomohli dovozem. A tak mohli návštěvníci ochutnat především hrozny dovezené ze Slovenska.

Letošní rok vínu moc nepřál. Aby se burčák dostal na všechny, museli ho prodejci přivézt i ze zahraničí. „Letos je velice málo českých hroznů, protože vinice jsou dosud ještě pod blátem. Hrozny jsou dovezené ze Slovenska a mají více vlastního cukru, není to doslazované,“ informuje prodejce burčáku Martin Bobrovský.

Návštěvníkům vinobraní to však příliš nevadilo. Podle nich je sice burčáku méně a ještě není úplně zralý, ale pít se dá. Už od rána se v Mikulově tancovalo a zpívalo. Rušno bylo hlavně ve vinařském městečku. Kdo chtěl vínu porozumět hlouběji, ten zašel do místního zámku, kde měli pořadatelé Mistrovství ČR v rozpoznávání vůní ve víně připraveno padesát čtyři esencí i s výkladem. „Lidi by se měli naučit, pokud se chtějí vínu věnovat, poznat tu vůni v izolované podobě, umět ji dobře určit, aby měli vůbec šanci tu vůni hledat ve víně,“ vysvětluje pořadatel akce Vladimír Jarkovský.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

V pravé poledne se na vinobraní přijel podívat také král Václav IV. se svou družinou.Ve Znojmě se zase těšili na královnu. Tou byla letos místní rodačka herečka Jitka Schneiderová.

I když se letos moravskému vínu zrovna moc nedařilo, Bakchovi, bohovi vína a bujného veselí, úsměv z tváře nemizel. Podle něj prý bude příští rok dobrá sezona.