Vyměníme okna, zaplaťte předem. Mámili podvodníci z lidí peníze

Nový Jičín - Policie viní dva řemeslníky ze Slovenska z podvodu, kterého se měli dopustit nejméně na sto lidech. Pod hlavičkou ostravských firem Oknoprojekt a Technoplastik měli nejdříve slíbit výměnu oken, nechali si uhradit zálohu a pak se již objednavateli neozvali. Lidé přišli o více než tři a půl milionu korun, obvinění ale dluží také svým subdodavatelům. Například výrobcům oken téměř 2 miliony korun.

„Přišel takový mladý člověk s tím, jestli také nechci nová okna. Řekla jsem mu, že já už ne, ale možná mladí. Jakmile přišli z práce, přišel také on, tak se domluvili,“ popisuje jednání podvodníků šestaosmdesátiletá Barbora Syrovátková z Novojičínska. Její dcera už popisuje obvyklý scénář: „Pán byl neodbytný, ale nakonec jsme se domluvili, že zaplatím zálohu 8 tisíc. Pak přijel pan Omasta, což je, pokud se nemýlím, druhý společník, a okna zaměřil. Nakonec to samozřejmě neudělali, přišla jsem o 28 tisíc.“

Podobným způsobem přišlo o peníze v uplynulých třech letech nejméně sto lidí z Novojičínska, Frýdeckomístecka a Ostravska. Mluvčí novojičínských policistů Petr Gřes ČT řekl, že oba muži jsou v současnosti zadrženi, přebývají ve vazbě a soud jim může udělit trest v odnětí svobody až 8 let.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)