Litoměřice si chtějí udržet svou nemocnici

Litoměřice – Litoměřická radnice nechce, aby se její městská nemocnice stala součástí Krajské zdravotní. Podle představenstva této dceřiné společnosti Ústeckého kraje by se hodila do její sítě, ve které už jsou nemocnice z většiny bývalých okresních měst kraje. Litoměřice se ale proti této snaze rezolutně ohradily.

Litoměřická nemocnice není zadlužená a disponuje kvalitní péčí. Podle sarosty Litoměřic Ladislava Chlupáče (ODS) není důvod měnit zřizovatele. Lidé z představenstva Krajské zdravotní se však netají tím, že v její síti kvalitní nemocnice z Litoměřicka nebo Lounska chybí.

Předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda (ČSSD) říká, že hysterie je zbytečná. Prý jde jen o variantu. Krajská zdravotní určitě nebude litoměřickou nemocnici k ničemu nutit, jak potvrdil mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Litoměřická radnice zatím trvá na svém. Ve spolupráci s Krajskou zdravotní chce pokračovat, svou nemocnici ale v její síti mít nechce.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Lidé z Krajské zdravotní přiznávají, že nikdo nemůže Litoměřicím nic nařizovat. Předseda představenstva krajské zdravotní je ale přesvědčen, že by budoucnost nemocnice pod křídly krajské akciovky byla jistější. „Osamostatněné zdravotnické zařízení může mít do budoucna problémy. Budou se totiž snižovat úhrady,“ prohlásil Petr Benda.

Velké pojišťovny, na jejichž platbách jsou zdravotnická zařízení závislá, se do sporu o litoměřickou nemocnici míchat nechtějí. Podle ředitele největší z nich v kraji, Všeobecné zdravotní, k tomu není důvod.