Navzdory rekordnímu úvěru patří Cheb mezi města s nejlepší českou ekonomikou

Cheb – Výsledky průzkumu, který dokončil tým expertů, odkryly názvy měst s nejlepším českým hospodařením. Studie hodnotila majetkovou a rozpočtovou odpovědnost. Nejlépe dopadla města Teplice, Chomutov a Cheb. Průzkum byl založen na pěti základních ukazatelích. Tím rozhodujícím byl dluh přepočtený na jednoho obyvatele. Ekonomové se od roku 2006 zaměřili na 50 největších českých měst.

„Průměrná dlužná částka na jednoho obyvatele všech sledovaných měst činila v našem hodnocení 6707 korun,“ informoval člen katedry regionálních studií VŠE Praha Milan Tamborský. Například Cheb dosud neměl vůbec žádné dluhy. Necelé dva měsíce před volbami ale zastupitelé schválili rekordní úvěr, který může město zadlužit na 8 let. 144 milionů korun chce radnice použít na rekonstrukci bývalého kulturního domu Svoboda.

„Pokud přepočítám tuto částku na jednoho obyvatele, tak to vychází na méně než 4300 korun. Cheb bude i při této půjčce pod průměrem,“ upřesnil Milan Damborský. Právě proto, že je hospodaření města dostatečně zdravé, může si Cheb podle radních takový úvěr dovolit. Splácet bude 18 milionů korun ročně. Dům Svoboda koupilo město před dvěma roky. Radní původně chtěli opravit jen poškozené části budovy, nakonec se rozhodli pro celkovou rekonstrukci. Vznikne tu víceúčelový kulturní dům.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Velkou část stávající budovy nechá město už příští měsíc zbourat. Nový kulturní dům chce otevřít v prosinci 2011.