Dymokury – obec, kde vládne uhlí

Dymokury - „Vítejte ve středočeské obci Dymokury, kde je uhlí nad zákon a nad zdraví lidí. Již bezmála dva roky zde bez povolení provozuje podnikatel Jiří Havelka skládku uhelného prachu a uhlí.“ Tak začíná video, které získala ČT24 v rámci projektu „Řekněte to!“, v jehož rámci se lidé před podzimními volbami mohou podělit se o své starosti. Českou televizi případ zaujal natolik, že se do postižené obce vypravila.

Místo, kde kdysi stál cukrovar, je nyní zasypané uhlím. V areálu, který se nachází v bezprostřední blízkosti obytných budov, chráněného území zařazeného do systému Natura 2000 a přímo v ochranném pásmu vodních zdrojů má Havelkova firma Praga Mineral překladiště uhlí. A co se zde vlastně děje? Jedná se o navážení, manipulaci, skladování a úpravu uhelného prachu, uhlí a stavební suti v řádech desítek tisíc tun.

Hlavním problémem je znečišťování okolí prachem. Situace pro místní není vůbec příjemná, píší petice, stížnosti a obávají se o zdraví - stačí větší poryv větru špatným směrem a černý oblak míří na jejich domovy. Někteří se dokonce chtějí z Dymokur odstěhovat. Vedení obce upozornilo stavební úřad na činnosti, které zde probíhají, a nyní o problému jednají příslušné úřady.

Překladiště v Dymokurech (zdroj: ČT24)

A co na to obyvatelé Dymokur:

„Když fouká východní vítr, tak to jde všechno na bytovky.“ „Co řeším pořád - to je prach naprosto všude, na ovoci, v bytě, na baráku - prach a hluk.“ „Děti si v tom hrají, děti v tom vyrůstají. Já jsem šel na vesnici proto, abych byl ve zdravém prostředí a de facto z kluka jsem udělal havíře.“


Jednatel společnosti Praga Mineral Jiří Havelka tvrdí, že firma nic neporušuje a k činnosti má všechna povolení. Na kameru ČT ale vystoupit odmítl.

Stavební úřad rozhodl o zastavení prací, krajský úřad jeho verdikt potvrdil. Jenže Jiří Havelka se odvolal, a pro lidi se tak zatím nic nemění - bagry přehrabují uhlí dál. Spor se stal klasickou přetahovanou mezi institucemi a řešení je v nedohlednu. Obyvatelé se obrátili i na ombudsmana a své k případu řekla i inspekce ministra životního prostředí. Ta zjistila porušení zákona o odpadech, za které může být uložena pokuta v řádech desítek tisíc korun. Zahájila též správní řízení, neboť se podle jejího názoru jedná o střední zdroj znečištění.

Případ se táhne již od roku 2008, kdy Jiří Havelka koupil firmu Praga Mineral, která vlastní areál bývalého cukrovaru. Záhy na obecním úřadě oznámil, že hodlá v Dymokurech vybudovat překladiště uhlí. Již na podzim si obyvatelé na jeho podnikatelské aktivity stěžovali a ještě před koncem roku starosta obce podal podnět stavebnímu úřadu k prošetření stavu. A od té doby úřady stále rozhodují.