Šumavský park dál šetří, prodá nepotřebné nemovitosti

Šumava – Národní park Šumava stále hledá možnosti, jak ušetřit. Po nedávném propuštění dvacítky zaměstnanců se chce zbavit i nepotřebných nemovitostí, jako jsou rodinné domy, hájovny, ale také luxusní vila ve Vimperku, kterou v polovině 90. let nechal postavit tehdejší ředitel Ivan Žlábek. Prodávat by se mělo začátkem příštího roku.

Tisková referentka NP Šumava Jana Zvettlerová upřesnila, že se jedná celkem o jedenáct objektů. Starostové Stožce a Strážného už několik let usilují o bezúplatný převod bytových domů, kde žijí desítky rodin. Umístění na seznam nepotřebných nemovitostí, připravovaných za několik měsíců k prodeji, pro ně bylo překvapením.

Starosta Strážného Jaroslav Pubal podle svých slov doufá, že k prodeji bytových domů nedojde. Ředitel NP Šumava František Krejčí připustil, že prodej v tuto chvíli jistý není. Podle ředitele by bylo výhodnější zbavit se právě těchto domů bezúplatným převodem na obce, jsou totiž ve špatném stavu.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Předpokládané náklady na rekonstrukce bytových domů jsou v řádech milionů korun, přesto o ně obce stojí, jak potvrdila starostka Stožce Zdeňka Lelková. Prodej jedenácti domů v příštím roce nebude poslední. Správa parku se chce zbavit ještě dalších deseti nemovitostí.