Jihlava vzdala hold letcům RAF

Jihlava (Vysočina) – Na Vysočině včera večer vzpomínali na letce, kteří se přesně před sedmdesáti lety zúčastnili bojů o Velkou Británii, toto střetnutí mezi britskou Royal Air Force a německou Luftwaffe bylo jedním z mezníků druhé světové války. Slavnostní akci uspořádalo občanské sdružení Czech Spitfire Club společně s Krajem Vysočina. Bude také otevřeno muzeum, které bude připomínat památku všech letců, kteří se zde narodili, nebo měli jiný blízký vztah k Jihlavě a Vysočině.

Kdyby Hitlerova vojska v létě 1940 obsadila Velkou Británii, II. světová válka mohla dopadnout zcela jinak. Organizátoři proto večerní slavnost uspořádali na počest hrdinství československých pilotů, kteří se letecké bitvy o Británii přesně před sedmdesáti lety zúčastnili. „Ta bitva byla klíčová tím, že to byla první bitva, kterou nacistické Německo prohrálo,“ uvedl historik Karel Černý a letec RAF Pavel Vranský doplnil: „Kdyby ten boj neexistoval, kdyby nebyl domácí a zahraniční odboj, který k tomu přispěl, asi bychom tady my všichni nebyli.“

Večer byl věnovaný především letcům z Vysočiny. Například náš nejúspěšnější stíhač ve Velké Británii Karel Kuttelwascher se narodil ve Svatém Kříži nedaleko Jihlavy a zavzpomínat na něj přijely jeho dcery žijící ve Velké Británii. Prezident republiky také pogratuloval dalšímu letci, 95letému Imrichu Gablechovi, který žije v Havlíčkově Brodě a připomněl, že právě za hrdinství ve II. světové válce obdržel loni na hradě i řád Bílého lva. „Je to prakticky takové zadostiučinění za všechno, co jsem v životě udělal,“ prohlásil Imrich Gablech.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Dnes večer v Jihlavě otevřou také muzeum letců pocházejících z Vysočiny.

Na Vysočině včera večer vzpomínali na letce, kteří se přesně před sedmdesáti lety zúčastnili bojů o Velkou Británii.
Zdroj: ČT24