Krajská opozice kritizuje přísun peněz do Rathova bydliště

Hostivice – Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo záměr vybudovat v Hostivici nové gymnázium, stejně tak by se sem mělo přesunout nové stanoviště záchranné služby. Návrh na zbudování gymnázia prošel zastupitelstvem i přes kritiku opozice, podle které je projekt špatně připravený a nekoncepční. Krajská opozice vytýká hejtmanovi Davidu Rathovi (ČSSD), že město, kde sám bydlí, zvýhodňuje na úkor ostatních středočeských obcí. V loňském roce třeba získala Hostivice 60 milionů na stavbu nové jídelny k základní škole.

Zastupitelka Dagmar Nohýnková (ODS) pro ČT uvedla, že z projektu není vůbec patrné, jak a kdo bude gymnázium financovat a jakým způsobem se má rozvíjet v jakých prostorách, nebo zda má vůbec technické zázemí. Starosta Hostivic Jaroslav Kratochvíl (ČSSD) myšlenku na realizaci gymnázia zastává. „Hostivice je v současné době jedním z největších měst na okrese Praha-západ, tak si myslím, že si střední školu zaslouží,“ říká Kratochvíl.

A hejtman Rath chce jít ještě dál. Do areálu hostivického domova seniorů hodlá přesunout stanoviště záchranné služby z osm kilometrů vzdálené Rudné. Svou představu odůvodňuje tím, že Hostivice je mnohem lidnatější než Rudná, proto má i vyšší počet zásahů a potřeb pro záchrannou službu. „Škoda, že třeba pan hejtman nebydlí v Mnichově Hradišti, kde by to stanoviště záchranné služby bylo opravdu potřeba,“ tvrdí bývalý ředitel Záchranné služby Středočeského kraje Robert Zelenák. Nejpozději do roka by náměstí Rathova bydliště měla zkrášlit ještě zpívající fontána, milion korun na její výstavbu shání nyní veřejná sbírka.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Bydlišti má pomáhat každý, tvrdí Rath

Do Hostivice plynou příspěvky také z krajských fondů. Třeba loni město dostalo 4 miliony na městský park, letos 6 milionů na kanalizaci. Ve srovnání s tím například Jílovému u Prahy se krajské peníze získávat nedaří.

Podle Nohýnkové věnuje Rath Hostivici „až příliš nekriticky svůj čas a finance Středočeského kraje oproti jiným sídlům.“ Ten se tím ale ani netají a považuje takový přístup za správný. „Zastávám názor, že každý člověk má pomáhat místu, kde bydlí, městu, kde bydlí, kraji, kde bydlí,“ říká otevřeně hejtman.