V Mrákově se soutěžilo o nejkrásnější českou krávu

Mrákov – Dobré nohy, správnou chůzi, držení těla, napudrované vemeno a vyleštěné paznehty musí mít nejkrásnější krávy v České republice. To všechno hodnotila porota při národní výstavě holštýnských krav a jalovic v Mrákově na Domažlicku. Vítězky národního šampionátu z Mrákova budou Českou republiku reprezentovat koncem října na evropském šampionátu v italské Cremoně.

Šampóny, fény, holicí strojky, hřebeny a pudry jsou běžnou součástí fittérů, kteří krávy a jalovice připravují na přehlídku krásy. Ještě před rozedněním se krávy dokonale umývaly a holily, poslední úpravy se pak dělaly těsně před tím, než je viděli odborní porotci.

V Mrákově posuzovala nejlepší holštýnský skot v Čechách porota v mezinárodním obsazení. „Maďarská strana upřednostňuje mléčný typ, obecně je kladen velký důraz na vemeno či postavení a funkčnost končetin,“ informoval spolupořadatel výstavy Václav Šaloun.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Výstava holštýnského skotu se v Mrákově koná každé dva roky a letos se sjeli zemědělci z celé republiky. Předseda pořádajícího družstva Josef Jírovec upřesnil, že se představilo 32 chovatelů se zhruba stovkou zvířat. I když zvýšená péče o kravské šampionky může působit úsměvně, pro zemědělce je prestižní výstava jednou z možností propagace českého zemědělství a výrobků.

Příprava na výstavu
Zdroj: ČT24