V Karviné si posvítili na problémové nájemníky

Karviná - Nulová tolerance k nepřizpůsobivým nájemníkům – tak se jmenují systematické zátahy policie a města v Karviné. Ve středu se policisté a strážníci vydali do domu v Karviné 6, kterou považují za vyloučenou lokalitu. Nájemníci kontroly vítají – většina z nich má v domě strach bydlet. Policisté i strážníci se proto snaží hlavně od starousedlíků, kteří v domě bydlí i dvacet let, zjistit, kteří nájemníci jsou problémoví. Ty pak chodí kontrolovat zvlášť.

Dvě skupiny, v každé policisté, strážníci, zástupci společnosti RPG, která byty vlastní, a zástupci magistrátu – to je sestava, která kontroluje vysoký panelák v Karviné 6. Patří k těm nejhorším. „Mladí tady fetují, už mě tady přepadli a málem zabili,“ stěžuje si jeden z nájemníků. „Cítím se bezpečněji, když tady máme ty kontroly, protože je to tady opravdu strašné,“ přidává se jeho sousedka. Ve dvou vyloučených lokalitách v Karviné pořádají systematické zásahy minimálně dvakrát za měsíc.

Středeční kontrola byla podle strážníků překvapivě klidná. „Zjistí se, kdo tady nelegálně bydlí, jestli jsou děti ve škole, jestli tady není zanedbaná hygiena, což je,“ tvrdí mluvčí Karviné Šárka Swiderová. „Je tady velmi vysoká nezaměstnanost, hovoří se až o devadesáti až pětadevadesátiprocentní nezaměstnanosti,“ uvedl ředitel Městské policie Karviná Petr Bičej.

V Karviné je zhruba 21 tisíc bytů, kolem dvou tisíc jich je problémových. Kromě města je vlastní i soukromá společnost RPG. „Problém vyloučených lokalit nezávisí na tom, kdo je vlastníkem, ale kdo v nich bydlí a provádění kontrol je značně obtížné,“ řekl mluvčí společnosti RPG Petr Handl. Dále uvedl, že je i v jejich zájmu, aby v bytech, které jsou v majetku společnosti, bydleli nájemníci, se kterými nebudou žádné problémy.

  • Problémový dům v Karviné 6 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1950/194931.jpg
  • Rozbité schránky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1950/194932.jpg