Ochránci s dětmi vraceli do přírody dravce a sovy

Nemošice (Pardubicko) – Záchranná stanice a ekocentrum Pasíčka pořádalo tradiční navrácení vyléčených a rehabilitovaných dravců a sov zpátky do volné přírody. S vypouštěním vyléčených ptáků jim už tradičně pomáhaly děti ze speciální Základní a praktické školy Svítání z Pardubic. Znovu se tak do volné přírody rozletěli třeba kalous ušatý, puštík obecný, poštolky a káňata, kteří se do záchranné stanice dostali kvůli zranění nebo jako opuštěná mláďata. V záchranné stanici Pasíčka se ročně vystřídá kolem 800 zvířat, osmdesát procent tvoří právě ptáci.

„Zpravidla se vypouští tak dvakrát do roka, ptáků je třeba deset až dvanáct,“ říká Jan Kasič, předseda Českého svazu ochránců přírody. Záchranná stanice Pasíčka pomáhá zvířatům a sama přitom shání peníze na přežití. Udržení provozu a další rozvoj závisí na dotacích a sponzorech. „Největší procento v našem financování činí sponzoři, pak drobné příspěvky dalších subjektů, finance z ministerstva životního prostředí a pomáhá nám s tím i Pardubický kraj,“ říká vedoucí záchranné stanice Josef Cach.

Vypustit na svobodu dravce a sovy dostaly možnost děti z pardubické speciální školy Svítání. S pracovníky záchranné stanice živočichů se domlouvají každým rokem. „Ono to velmi připomíná život s našimi dětmi. Také se je snažíme dostat zpátky do života a děti pak mohou dál pomáhat. My pomáháme jim, ony pak zase pomáhají zvířatům,“ tvrdí učitelka Michaela Spurná.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)