Nová stezka v Českém lese nabízí pozorovatelnu bobrů

Přimda (Tachovsko) – Návštěvníci Českého lesa mohou navštívit novou naučnou stezku, která mapuje život vodních živočichů. Největším lákadlem je pozorovatelna ohroženého bobra evropského. Srub s průhledem na nádrž umožní sledovat bobří hrad, okusy i samotné hlodavce. Asi kilometrový úsek se oficiálně otevře 3. října, je i dárkem k pátému výročí Chráněné krajinné oblasti Český les (CHKO).

Na celém území Českého lesa v současné době žije 33 rodin bobrů evropských. To je více než 100 jedinců. Své hrady staví většinou ve špatně přístupných oblastech. Prakticky jen místo bývalých rybářských sádek nedaleko Lesné u Tachova je turisticky přístupné. Vrchovištní rašeliniště Podkovák u Lesné přitom lidem už od loňského října nabízí výhled na rašelinná jezírka, cestou k nim například i na vzácnou masožravou rosnatku okrouhlolistou nebo rojovník bahenní.

K nové terénní stezce musejí návštěvníci dojít pěšky asi pět kilometrů. Trasa Vodní svět je poté provede kolem zanikajících vodních nádrží na Kolmu. Součástí jsou vzdělávací tabule, ale i atraktivní pozorovatelny, například vodní plošina pro sledování žab a čolků a pozorovatelna vodního ptactva. Největší zájem ale zřejmě vzbudí srub sloužící k pozorování bobrů. Pravděpodobnost, že lidé bobra z nové pozorovatelny uvidí, je veliká, hlavně v podvečer.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Právě oblast kolem Kolmu se soustavou bývalých rybníků a sádek je významnou lokalitou, v níž se bobr evropský usídlil. Na území Českého lesa žije 44 rodin tohoto hlodavce. Podle zooložky CHKO Petry Cehlárikové tam počet bobrů zůstává v posledních letech stabilní. Zvyšovat se už výrazně nebude, protože hlodavci už obsadili veškerá vhodná teritoria.