Karlovarský kraj uvažuje o pronájmu nemocnice v Sokolově

Karlovarsko – Zájem o sokolovskou nemocnici projevila společnost Nemos Plus, která už 16 let úspěšně vede nemocnici v Ostrově. Soukromé společnosti mají zájem i o zbývající dvě krajská zdravotnická zařízení v Chebu a Karlových Varech. Takovou možnost ale zatím většina zastupitelů odmítá.

Pod tlakem mohutných demonstrací v roce 2008 odvolali krajští politici z vedení nemocnic soukromou společnost. Její manažeři před soudem čelí obvinění, že uzavírali nevýhodné obchody. Podobná situace by se podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) v budoucnu neměla opakovat. Zajistit to má důkladná nájemní smlouva. Opoziční zastupitel Josef Pavel (ODS) však říká, že taková smlouva neexistuje, právo ji nezná.

V případě pronájmu areálu v Sokolově by kraji zůstaly nemocnice v Karlových Varech a Chebu. Tak to podle hejtmana může zůstat i do budoucna. Připustil však i jejich možný pronájem. Jeho náměstek Jaroslav Borka (KSČM) potvrdil, že zájem o objekty je. V názoru na pronájem dalších krajských nemocnic ale zastupitelé nejsou jednotní.

Reportáž Antonína Bruštíka a vstup Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle zastupitele Stanislava Kubína (Doktoři) je pronájem to samé, co privatizace. Primátor Karlových Varů Werner Hauptmann (ODS) se nechal slyšet, že karlovarská nemocnice by měla zůstat kraji. „Pokud z té trojice nemocnic vytrhnou jeden díl, může to pro Cheb znamenat polibek smrti,“ dodal chebský starosta Jan Svoboda (ODS).

O budoucí podobě zdravotnictví a pronájmu nemocnice v Sokolově chtějí zastupitelé ještě jednat v politických klubech. Návrh smlouvy na pronájem Sokolovské nemocnice by měla rada kraje vypracovat do konce října.