Farmářské trhy jsou stále více oblíbené

Plzeň – Nákup zemědělských produktů přímo ze dvora nebo na farmářských trzích je mezi lidmi stále populárnější. Úspěšné jsou například farmářské trhy v Plzni a tisíce lidí nakupují i přímo u jednotlivých zemědělců. První se ve městě konaly letos na jaře a pro pořadatele byly nad očekávání úspěšné. Proto se od konce srpna konají častěji – dvakrát do měsíce.

Koordinátor Plzeňských trhů Tomáš Popp informoval, že na jaře bylo přítomno pouze 15 farmářů, nyní se jejich počet zvýšil zhruba na 40. Podle samotných farmářů, které živí především takzvaný prodej ze dvora, se tím jen potvrzuje poptávka po domácích a ověřených potravinách.

Prodeje ze dvora nebo farmářské trhy mohou uživit malé výrobce, ale větší české zemědělce nespasí, jak říká ředitelka okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová. Zájem o výrobky malých zemědělců je stále větší. Možnosti malých farmářů jsou ale omezené. „Jsme limitovaní ornou půdou, která se momentálně nedostává,“ vysvětluje Josef Krůs.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Prodeje ze dvora i trhy jsou výhodné pro obě strany. Farmář prodá dráž než do velkoskladu, spotřebitelé naopak často nakoupí levněji než v obchodním řetězci.