U Kuksu se demonstrovalo za zachování hospody U Prďoly

Kuks - Asi 70 mladých lidí dnes v Kuksu na Trutnovsku demonstrovalo za zachování tamního hostince U Prďoly. Hospoda, v níž se čas jako by zastavil v 80. letech minulého století, je ve zchátralém historickém objektu. Ten má být při chystané obnově lázeňské kolonády za peníze z evropských fondů přestavěn k jiným účelům. Naproti hospodě leží hospital se světoznámou Braunovou sochařskou výzdobou.

„Jde nám o zachování místní české tradice. Je to kolorit a lidé se sem kvůli tomu vracejí. Dnes se všechno ruší a globalizuje,“ řekl jeden z organizátorů protestu Petr Misík. Demonstranti při pochodu od parkoviště k hospodě skandovali hesla jako „Nechte nám Prďolu“ a nesli transparenty ve stejném duchu.

Památkově chráněný objekt hospody obec Kuks vložila do krajem založené obecně prospěšné společnosti Revitalizace Kuks. V budově by mělo vzniknout multifunkční centrum s kinem a prostory pro vzdělávání, konference, divadlo, výstavy. Občerstvení v objektu zůstane, ale v jiné podobě.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Protest zorganizovali mladí lidé na síti Facebook. Skupina má téměř 1 700 členů. Podle demonstrantů má hospoda duši a legendární prďolovskou atmosféru. Vyzdvihují osobu nájemce hospody Jaroslava Vohradníka či jeho údajně „jedinečný“ tatarský biftek. V lokále leží petice za zachování hospody se zatím asi 600 podpisy.

Podle starosty Kuksu Jiřího Berana protestující projekt revitalizace nepochopili. „Nikdo z nich za námi nebyl. K této věci vysvětlení nedostali,“ řekl. Připustil, že nynější podoba hospody se někomu může líbit. Zapochyboval ale, že by její prostředí bylo vhodné například pro rodiny s dětmi.

Vohradník, zvaný Prďola, hospodu převzal již v 70. letech minulého století jako zaměstnanec Jednoty. V regionální MF Dnes hostinský uvedl, že do případného výběrového řízení na provozovatele nového občerstvení nepůjde. Dnes hostinský novinářům řekl, že takovou podporou mladých lidí nečekal a je jí potěšen.

Ročně na Kuks přijede 60 tisíc turistů

Areál samotného barokního hospitalu čeká do konce roku 2014 významná obnova za zhruba 460 milionů korun. Většinu nákladů projektu Kuks - Granátové jablko zaplatí evropská dotace. Nositelem projektu je Národní památkový ústav. V části hospitalu vznikne vzdělávací centrum, opraví se klášterní zahrada a terasy před hospitalem.

Ředitel společnosti Revitalizace Kuks Jiří Skalický uvedl, že ročně na Kuks přijede kolem 60 000 lidí. Ti jsou prý zděšeni, že v lokalitě se není, až na výjimky, kde ubytovat a normálně najíst. „Nestojí o 'půvab', který nabízí oprýskaný skanzen začouzeného normalizačního hostince se svérázným hostinským,“ uvedl Skalický. Revitalizace Kuks dále z dotace plánuje vybudování infocentra a obnovu cest v obci. V případě získání dotace by se mohlo začít stavět příští rok.

Do diskusí o hospodě se na stránkách regionálního tisku zapojil i známý publicista a teatrolog Vladimír Just. Příběh označil za obskurní střet pivních štamgastů se sochařem Braunem. Skupina pivařů se podle něj snaží zmařit bohulibé dílo revitalizace Kuksu. Samotnou restauraci označil za typickou hospodu z totalitních časů, včetně k přespolním nepřátelské a arogantní obsluhy.

Petice
Zdroj: ČT24