Zámek Červené Poříčí byl na dva dny zpřístupněn veřejnosti

Klatovy - Zámek Červené Poříčí na Klatovsku se v rámci Dnů evropského kulturního dědictví otevřel veřejnosti. Lidé tak měli jedinečnou možnost prohlédnout si interiéry jinak nepřístupného zámku. Památka se postupně opravuje, na celkovou rekonstrukci však zatím chybí peníze. Lidé si tak aspoň mohli prohlédnout, jak práce pokračují.

Zámek Červené Poříčí od roku 1918 nesloužil šlechtě, ale státní správě. Konkrétně Ústřednímu ředitelství státních lesů, respektive Lesům České republiky. Podnik jej využíval jako administrativní budovu a jeho rozsáhlý park jako lesní školku.

Zatím jediné, co správa zámku může veřejnosti ukázat v interiérech, jsou ukázky postupující rekonstrukce. „Lidé se nejvíce ptají na termín dokončení opravy, jak práce postupují a kolik vše bude stát,“ říká průvodkyně Kateřina Synková.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Zatím se do rekonstrukce zámku za zhruba 10 let investovalo necelých 30 milionů korun. To je ale nedostačující. Náklady na rekonstrukci se oproti plánům takřka zdvojnásobily. „Máme zhruba spočteno, že v roce 1998, kdy byl zřízen program záchrany pro tuto památku, to bylo asi 91 milionů korun. Po rekalkulaci v loňském roce to již vychází na 175 milionů,“ uvádí kastelán zámku Marcel Čermák.

Do roka se alespoň dokončí opravy všech střech zámku a jeho správa se bude snažit získat dotace na revitalizaci zámeckého parku. Už v příštím roce by měl být zámek veřejnosti přístupný častěji – od června do srpna každý víkend.