Před bleskovou povodní má chránit informační systém

Přerov - Města a obce v povodí Moravy postižené velkou vodou chystají varovný systém, protože se už nechtějí spoléhat jen na informace hydrometeorologů. Například Hranice na Moravě chtějí opatření využít během bleskových povodní, kdy během pár minut dochází k obrovským škodám a často dojde i na lidské oběti.

„Na celém Hranicku se všechny malé říčky rozvodnily takovým způsobem, že jsme usoudili, že je s tím potřeba něco dělat,“ potvrdil záměr mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský. U vody a na mostech proto odborníci nainstalují čidla a měřiče, které napojí na počítačový systém. „Okamžitě budeme mít informace, že se na nás něco valí. Zároveň by byla možnost, jak pomocí sirén a SMS varovat občany, ať se nachystají, ať vystěhují, co se dá, do vyšších pater a ať odjedou autobusy,“ věří Bakovský.

K Hranicím se přidalo také dvaadvacet okolních obcí. Vlastní protipovodňová opatření chystá i nedaleký Přerov. Město chce sledovat hladinu vody, průtoky nebo třeba množství srážek. „Letos v květnu a červnu, kdy se nám povodně vrátily do Přerova, jsme využívali informačních toků, ale nikdy jsme nevěděli, jak to na místě vypadá,“ uvedl mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal s tím, že nyní by měly být informace o stavu vody dostupné všem na kabelové televizi a na webových stránkách.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Hranice a okolní obce už požádaly ministerstvo životního prostředí o dotaci, potřebují totiž 16 milionů korun. Přerov zatím dokončuje žádost a zjišťuje, kolik bude varovný systém stát.